Ga naar Content

Ook vissers melden zich op de Dam in Amsterdam: "We worden verdreven als indianen"

AMSTERDAM Niet alleen de boeren meldden zich vanochtend op de Dam in Amsterdam voor een nieuw protest. Vissers uit onder meer Den Helder en Den Oever delen vandaag vis uit omdat zij last hebben van de klimaatplannen op de Noordzee. "Wij zijn samen met de boeren de voedselvoorzieners  van de wereld."

Foto: Dirk Kraak

Op de Noordzee moeten namelijk verschillende grote windparken komen en de vissers vrezen dat er straks geen plek meer voor hen is. "We worden gewoon verdreven als indianen", zegt Dirk Kraak uit Den Helder.

'Politiek luistert niet'

Kraak vindt vooral dat de politiek niet goed genoeg luistert naar de vissers. "Wij zijn niet tegen hernieuwbare energie, maar het moet wel in samenspraak. We moeten er samen uitkomen waar die windparken komen, want die komen nu op de allerbeste visgronden."

Foto: Dirk Kraak

Omdat de zeestroming verandert door de windparken kunnen kleine vissen minder voedsel tot zich nemen, zegt Kraak. "En het is nog helemaal niet bekend welke effecten dat heeft op de lange termijn. Daar is nog helemaal geen onderzoek naar gedaan."

"Dus overheid, doe eerst je huiswerk en ga met de vissers en onderzoekers praten. En besluit dan pas waar je die windmolens gaat plaatsen en of je die wel gaat plaatsen."

Burgers bedanken

Terwijl de politiek volgens de vissers tekortschiet, voelen zij zich wel gesteund door de burgers. Daarom delen zij vandaag gebakken vis uit als bedankje. Ook willen ze graag het gesprek aangaan om kenbaar te maken wat hun zorgen zijn.

Lees ook