Ga naar Content
Alkmaar

Ook burgers Heerhugowaard merken tekorten bij de politie: "Het is spitsroeden lopen"

2 december 2019, 20.15 uur · Aangepast 2 december 2019, 20.30 uur
Door: Tom Jurriaans · Foto:

HEERHUGOWAARD - Ook de gemeente Heerhugowaard loopt tegen het tekort aan politieagenten aan. Dat zei burgemeester Bert Blase vanavond tegen NH Nieuws. Volgens hem is het tekort aan politiecapaciteit 'zorgelijk'.  "Er blijven zaken liggen die eigenlijk niet moeten blijven liggen."

Zaken die blijven liggen zijn onder andere verkeerscontroles. "Daar kan je blij om zijn maar het is nodig dat dat ook bijgehouden wordt." Ook wordt er minder ingezet als het gaat om opsporing." Volgens Blase probeert de driehoek die bestaat uit de politie, het openbaar ministerie en de gemeente er alles aan te doen zodat de burger er zo min mogelijk last van heeft. "Maar het is wel spitsroeden lopen en ik doe een appèl aan de minister en de Tweede Kamer om hier een einde aan te maken."

Al eerder deden de politiebonden al een dringende oproep aan de de minister, de politietop, burgemeesters en het Openbaar Ministerie om voor het nieuwe jaar te kiezen welke criminaliteit prioriteit krijgt. Want door het tekort aan agenten moet er volgens de bonden gekozen worden welke vormen van criminaliteit hoog op de lijst komen te staan. 

Blase wil ook comlimenten geven aan het team Heerhugowaard dat de tekorten goed weet op te vangen. "We hebben korte lijnen en doen gelukkig niet teveel aan bureaucratie. Dat scheelt ook en het zou ook helpen als de regelgever, dus het rijk, ons ook wat meer ruimte zou geven om het op onze eigen manier in te vullen."

Lees ook

Burgemeester Blase over het tekort aan politieagenten - NH Nieuws