Ga naar Content

Burgemeester Zaanstad: Zoek creatieve oplossingen voor tekorten politie

Capaciteitsproblemen bij de politie: niet alleen Amsterdam heeft er veel last van, maar in heel Noord-Holland trekken burgemeesters aan de bel. Ook in Zaanstad is het merkbaar dat de druk op de politie toeneemt, vertelt burgemeester Jan Hamming.

Foto:

"We maken ons allemaal zorgen om de capaciteit van de politie, dat doen we al heel lang", zegt Hamming. Hij heeft een paar jaar geleden het Rijk al opgeroepen om extra agenten op te leiden en ervoor te zorgen dat er meer blauw op straat komt. Volgens hem moeten er vooral ook meer rechercheurs komen, vooral als het gaat om de ondermijnende criminaliteit. 

In Zaanstad is op dit moment ongeveer vijftien man extra aan capaciteit nodig, volgens Hamming een behoorlijke uitbreiding. Hij geeft aan dat de tekorten tot nu toe nog net opgevangen kunnen worden. "Maar het is wel krap en ik wil dat de zichtbaarheid van de politie op straat wordt gewaarborgd, dus daar zetten we op in. We merken wel dat de druk zo hoog is, dat we moeten zorgen dat het daar niet ten koste van gaat." In de video hieronder vertelt hij hierover:

Ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit betekent de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Bijvoorbeeld een buurman die wiet verbouwt op zolder, een burgemeester die bedreigd wordt, slachtoffers van mensenhandel die worden afgeperst en met de dood bedreigd, woningen die illegaal worden verhuurd of drugsafval dat wordt gedumpt in wijken. 

Burgemeester Hamming vertelt over capaciteitsprobleem in Zaanstad - NH Nieuws

Hamming pleit voor meer opleidingscapaciteit voor agenten en vindt dat het Rijk structureel over de brug moet komen met meer geld. Voor op de korte termijn vindt hij dat er creatieve oplossingen bedacht moeten worden. Zijn dringende oproep is dan ook: "Zorg dat je de Koninklijke Marechaussee en eventueel het leger inzet om bewaken en beveiligen vorm te geven, in plaats van dat je dat door de politie laat doen." Hij vertelt hierover in onderstaande video:

Lees ook

Burgemeester Hamming over creatieve oplossingen - NH Nieuws

Purmerend

Ook in Purmerend zijn er tekorten bij de politie, vertelt woordvoerster Pauline Lodewegens. Gevolg is dat er bijvoorbeeld minder agenten beschikbaar zijn bij evenementen en dat er minder verkeerscontroles zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!