Ga naar Content
Haarlem

Jutters struinen kust af naar vispluis: "We geven het een tweede leven"

29 november 2019, 18.49 uur
Door: Dennis Hoogeveen · Foto: Dennis Hoogeveen

BLOEMENDAAL - Strandjutters hebben vandaag de kust afgestruind op zoek naar vispluis. De jutters doen mee aan een landelijke actiedag om de zeevervuiling op te ruimen. In het atelier krijgt gevonden afval een tweede leven.

"We zijn natuurlijk ervaren jutters", vertelt Suzanne Klaassen van stichting Juttersgeluk. Met een groep van zo'n tien vrijwilligers struint zij vanochtend het Bloemendaalse strand af. "We weten we waar we moeten zoeken, dus beginnen we bij de vloedlijnen. Die zijn een paar dagen geleden al gevormd."

Vispluis zijn de blauwe, lange draden die verspreid over het strand liggen. Ze zijn afkomstig van de onderkant van visnetten, als beschermlaag tegen beschadiging en slijtage. "Het is een soort buffer die helaas vaak loslaat. Dieren raken er dan in verstrikt en het spoelt aan op het strand", licht Klaassen toe.

Strandjutters geven 'vispluis' een tweede kans - NH Nieuws

Op de landelijke actiedag is niet veel vispluis te vinden, maar de vrijwilligers weten toch nog een emmertje vol te krijgen. Een mooi resultaat, vindt ervaren jutter Jantine van Vliet. "Hoe minder draden in de natuur, hoe beter natuurlijk. Maar als het er dan toch ligt, willen we het graag vinden."

Van vispluis naar sleutelhanger

In het atelier wordt de gevonden vispluis samen met ander plastic afval tot nieuwe producten verwerkt. Vrijwilligers kunnen er alles van maken. "Vandaag maken we sterren van plastic. Een stichting gaat die gebruiken als bedankje voor hun vrijwilligers. Het wordt dus versiering", aldus Klaassen. 

Het atelier hangt vol met voormalig afval dat een nieuw leven heeft gekregen. Zo hangen er sleutelhangers die van gevonden vissershandschoenen zijn gemaakt. Geïnteresseerden kunnen de sleutelhangers kopen.

Foto:

Nieuwe technologie

Opruimen alleen is niet genoeg, erkent ook Klaassen. "In de hele keten moet het vissen natuurlijk anders. Gelukkig worden daar nu ook gesprekken over gevoerd." Toch is de opruimactie niet zinloos. "Je moet helpen waar je kan, vind ik. Wij zijn geen technologen die nieuwe materialen ontwikkelen, maar wij kunnen het wel opruimen".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook