Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL AAN ZEE

nl

Bloemendaalse strand bevrijden van 'vispluis'

14 november 2019, 13.47 uur · Door Dimitri Walbeek

BLOEMENDAAL AAN ZEE - Het Bloemendaalse strand barst van het vispluis. Om dat op te ruimen doet stichting Juttersgeluk in Bloemendaal op 29 november mee aan een landelijke 'uitpluisactie'. 

 

Juttersgeluk

Vispluis bestaat uit plastic draadjes, afkomstig van visnetten. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur.  De blauwe draadjes worden gebruikt om de netten te beschermen tegen het schuiven over de zeebodem. Jaarlijks zou hierdoor alleen al in Nederland en België ongeveer 65.000 kilo plastic in zee terecht komen.

Afval

Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee ligt er een draadje of bosje per meter strand. Het is daarmee volgens Juttersgeluk één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust.

De uitpluisactie is een initiatief van de Stichting Centree uit Zierikzee in samenwerking met het NME Schouwen-Duiveland, Schoon Schouwen-Duiveland, MEC Goes, De Bende van het Strand, Paal 10, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree-Overflakkee, Juttersgeluk, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk en Doe Mee Verlos De Zee!

Onderzoekprogramma's

Deze partners willen vispluis onder de aandacht brengen door van de draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. De hoeveelheden worden ook geteld en ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma’s. Juttersgeluk in Bloemendaal verwerkt het vispluis in haar producten, zoals in de klosjes van springtouwen.

Juttersgeluk verzamelt om 9.45 uur bij Strandpaviljoen San Blas in Bloemendaal aan Zee. Aanmelden graag, maar hoeft niet. Je kunt je opgeven door een email te sturen naar [email protected]

Amateurjutters op het strand kunnen visgeruis dat ze vinden op het strand overigens ook sturen naar Centree: Nieuwe Bogerdstraat 25, 4301 CV Zierikzee. Al het pluis wordt hergebruikt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!