Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

CDA Haarlem zet hakken in het zand over plannen met Koepel

29 november 2019, 14.54 uur · Aangepast 29 november 2019, 15.31 uur
Door Geja Sikma · Foto: Rein van Lierop

HAARLEM - Het plan voor een onderwijsinstelling in de voormalige koepelgevangenis krijgt geen goedkeuring van het CDA, zo bleek gisteren tijdens de behandeling van het bestemmingsplan in de commissie Ontwikkeling van de gemeente. Het CDA is coalitiepartner, maar vindt dat het college van B&W teveel is afgeweken van de opdracht die de Haarlemse raad in 2016 heeft gegeven.  

Stichting Panopticon

Initiatiefnemers van Stichting Panopticon willen in 2021 starten met academisch onderwijs in de Koepel. Op den duur moet het een volwaardige universitaire opleiding worden, maar het start nu volgens het CDA als 'een duur betaalde hbo'. Daarnaast is het de bedoeling dat er ruimte verhuurd aan Cupola XS, een organisatie voor duurzame initiatieven voor MKB Nederland, een bioscoop en horeca. Om het monumentale pand heen worden studenten- en jongerenwoningen gebouwd door Elan Wonen en DUO. 

"Dat vinden wij in alle eerlijkheid niet zo publiekelijk meer. Dit is niet wat wij drie jaar geleden voor ogen hadden", stelt raadslid Jurrit Visser. "En daar hebben we continu op gewezen." Het CDA vreest ook dat hierdoor juridisch de onderhandse doorverkoop niet stand houdt, als derden het aanvechten. 

De gemeente Haarlem heeft de Koepel indertijd overgenomen van de Rijksvastgoeddienst en onderhands doorverkocht aan Stichting Panopticon. "Maar", stelt Visser "onder de voorwaarde dat minimaal 20 procent van de invulling een maatschappelijke functie krijgt." En dat is naar zijn inziens nu niet het geval.

Visser meldde gisteravond alvast dat het CDA niet met het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zal instemmen. Vanaf half december gaat het plan in de inspraak in. 

Op de rem trappen

Het CDA kreeg gisteren bijval van onder andere de VVD, maar de Christenunie bekritiseert hun standpunt.  "Als u nu op de rem trapt, bent u dan niet verder van huis?", vroeg Johan Slik van de CU aan Visser. "Bezint eert ge begint."

Op de vraag van NH Nieuws of het CDA het op z'n geweten wil hebben dat het hele plan voor de Koepel in de prullenbak belandt, wil raadslid Jurrit Visser nu nog niet ingaan. Er zullen bij tegenstemmen van het CDA partijen uit oppositie moeten instemmen, wil het bestemmingsplan uiteindelijk goedgekeurd worden. 

De PvdA die tot nu toe het meest sceptisch was over het plan van Stichting Panopticon lijkt, door het nieuws dat het plan nu financieel rond is, "goede hoop te hebben dat het plan doorgaat", zo zei fractievoorzitter Ineke Verhoeff. 

In december discussieert de gemeenteraad zich nog over deze financiële stukken. Het bestemmingsplan gaat halverwege december de inspraak in, waarna in januari er definitief groen of rood licht wordt gegeven voor een onderwijsbolwerk met studentencampus in de voormalige Koepelgevangenis. 

Zichtbaarheid Koepel in bestemmingsplan van woningbouw - Stichting Panopticon