Ga naar Content
Haarlem

Financiering voor nieuw onderwijsbolwerk in De Koepel rond

28 november 2019, 16.52 uur · Aangepast 28 november 2019, 17.21 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Stichting Panopticon

HAARLEM - De financiering voor het nieuwe onderwijsbolwerk in de Haarlemse Koepel is rond. Stichting Panopticon die een onderwijsbolwerk in de voormalige gevangenis wil opstarten, heeft 23 miljoen euro van verschillende investeerders binnengehaald. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Dat is vanmiddag bekend geworden, terwijl de inspraak van het bestemmingsplan van De Koepel de inspraak ingaat. De Haarlemse gemeenteraad had voor komende zondag 1 december een ultimatum gesteld om de financiering rond te krijgen, anders zou het monumentale gebouw weer kunnen worden teruggekocht. 

Stichting Panopticon, een groep ondernemers, architecten en projectontwikkelaars die het plan voor een University College in 2015 lanceerden, is ondanks veel tegenslag altijd blijven geloven in het idee. 

Lees ook

De financiering bestaat uit een bancaire lening, een lening van het Nationaal Restauratiefonds en privé-investeerders. Voorzitter Adriaan Helmig laat desgevraagd weten dat ongeveer 65 procent van de 23 miljoen 'vreemd' vermogen is, tegenover 35 procent 'eigen' vermogen. "Dat zijn veelal mensen uit de regio die er van begin af aan bij betrokken zijn en zo de plannen willen lostrekken."

Ook de benodigde handtekening van een academische instelling, namelijk de SRH Gruppe uit Duitsland, is vandaag gezet. Dit was samen met de financiëring een voorwaarde voor de gemeente Haarlem om in te stemmen met het plan. Het college van B&W moet nog wel haar akkoord geven. Ook de accountant moet nog een verklaring afgeven over de juistheid van de cijfers. 

"Maar we zijn waar we wezen moeten", concludeert Helmig van Stichting Panopticon. "Wij hebben gedaan wat we moesten doen."

"We zijn waar we wezen moesten"

Adriaan Helmig, voorzitter stichting panopticon

Door toekomstige huuropbrengsten denkt Stichting Panopticon dat het project financieel haalbaar is. Tachtig procent van de beschikbare vierkante meter in de Koepel is verhuurd aan academisch onderwijs, een MKB-project, horeca en een bioscoop. 

Zichtbaarheid Koepel in bestemmingsplan van woningbouw - Stichting Panopticon