Ga naar Content
Alkmaar

Corso Bioscoop heeft plek in bouwplannen Dorpsstraat Castricum

28 november 2019, 15.40 uur
Door: Redactie · Foto: Castricum 105

CASTRICUM - De Corso Bioscoop aan de Dorpsstraat heeft een plek gekregen in de plannen die een vastgoedontwikkelaar heeft voor het centrum van Castricum. Acht jaar lang zocht bioscoopeigenaar Erik Weel naar een nieuwe locatie voor zijn bios. Die lijkt er nu te zijn. Vanavond worden de plannen voor het centrum gepresenteerd.

In juli kon een blije Weel al melden dat de toekomst er rooskleurig uitzag voor zijn bioscoop. Begin dit jaar meldde hij nog dat het doek ging vallen voor het verouderde filmtheater omdat er geen andere locatie beschikbaar leek voor nieuwbouw. Ook Castricummers zetten zich in voor het behoud van Corso en richtten de actiegroep 'Corso moet blijven' op en kwamen met een petitie.

Lees ook

Foto: Ingenieursbureau Fruitema

In de plannen die vanavond in het gemeentehuis door de ontwikkelaar worden gepresenteerd, is Corso dus opgenomen. Daarnaast behelst het tussen de 61 en 68 koopappartementen, 1.100 vierkante meter commercieel vastgoed en een parkeergarage met 49 plekken. Door de opbrengst van de woningen en winkels moet het hele project financieel mogelijk worden.

In een brief aan de gemeente lijkt de ontwikkelaar sociale woningbouw uit te sluiten: "Door de maatschappelijke invulling van een bioscoop is het lastig, zo niet onmogelijk om gelijkertijd sociale huur toe te passen." 

Een ruim gebied om de huidige bioscoop zal op de schop gaan voor de herontwikkeling er van. Het omvat de Dorpsstraat 64 tot 78, de Torenstraat 1 en reikt tot aan de Korte Cieweg.

Foto: Google Maps / beeldbewerking NH

Het gemeentebestuur staat nog neutraal in de voorliggende plannen, maar is blij met het initiatief. Wethouder Paul Slettenhaar: "Wij vinden een filmtheater een belangrijke voorziening in onze gemeente. Ik ben blij dat er nu een ontwikkelaar met een breed plan komt. Voor ons is het belangrijk dat in nieuwe plannen ook parkeren, (sociale) woningen en eventuele winkels kunnen worden opgenomen."

In 2021 zou, als alles mee zit, begonnen kunnen worden met de bouw. Maar eerst moeten de plannen verder ontwikkeld worden en getoetst aan de eisen die gelden in het centrumgebied. De presentatie begint vanavond om 19:30 uur in de raadszaal en is openbaar toegankelijk.

Lees ook