Ga naar Content

Actieboer Harry uit de Beemster: 'Melk wordt duurder als stikstofwet niet versoepelt'

BEEMSTER - Ook Beemsterboeren rukten vandaag uit om steun te betuigen aan de collega's die in Den Haag met minister Schouten in gesprek gingen over de stikstofaanpak. Ongeveer tien tractoren posteerden zich op een viaduct over de A7. 

Foto: Trekkers in Beemster. Foto: NH Nieuws

Met spandoeken maakten zij het voorbijrazende verkeer duidelijk wat de inzet is van de actie. Boeren zijn bang dat zij een onevenredig deel van de lasten zullen dragen, die het gevolg zijn van de maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken. 

Duurdere melk

"Wij moeten de koeien straks duurder krachtvoer geven zodat we minder stikstof uitstoten. Die kosten zullen doorberekend worden aan de consument, dat kan niet anders", zegt Harry Heeman die met zijn tractor uit Zuid-Oost Beemster naar het viaduct is gereden om zijn stem te  laten horen. Het is al de vierde keer dat Harry actie voert voor een rechtvaardiger stikstofbeleid. 

Actieboer Harry uit de Beemster: 'Melk wordt duurder als stikstofwet niet versoepeld' - NH Nieuws

"We blijven publieksvriendelijk actievoeren", aldus Harry. "We blijven blije boeren ook al vernikkel ik hier van de kou", zegt hij met een lach. Hij kijkt tevreden naar de snelweg, waar menig voorbijscheurende automobilist toetert en een duim omhoog steekt. 

Provinciebreed protest

Op op- en afritten van meerdere snelwegen werd vandaag tussen 12.30 en 14.00 uur geprotesteerd door boeren met trekkers. Omdat ze langs de kant van de weg of in de berm gingen staan, had het verkeer geen last van de acties. 

Ook in Broek in Waterland verzamelden boeren zich om gezamenlijk richting Amsterdam te rijden om daar op een viaduct publieksvriendelijk actie te voeren: 

Boerenprotest in Broek in Waterland - NH Nieuws

Lees ook