Ga naar Content

FC Volendam-trainer Wim Jonk: "Als dat weer gebeurt dan moet je als team weg zijn"

VOLENDAM - FC Volendam gaat morgenavond op bezoek bij Excelsior, de ploeg van Ahmad Mendes Moreira. De aanvaller liep vorige week hevig geëmotioneerd van het veld toen hij door supporters van FC Den Bosch werd uitgescholden vanwege zijn huidskleur. Trainer Wim Jonk: "Onvoorstelbaar eigenlijk. Als dat weer gebeurt, moet je als team weg zijn."

Foto: Pro Shots/Erik Pasman

Jonk sluit zich daarmee aan bij het statement dat aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte tijdens de persconferentie van he Nederlands elftal. Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal wordt komend weekend na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter uit protest één minuut niet gevoetbald. Bovendien vraagt Excelsior alle toeschouwers in het stadion om in de achttiende minuut de rode kaart omhoog te houden tegen racisme. Acchtien is het rugnummer van Mendes Moreira.

Je moet het uitbannen.

wim jonk

"Je moet het uitbannen", zegt Jonk daags voor de uitwedstrijd in Rotterdam. "Met z'n allen moet je er wat aan doen. Het is heel goed dat het enorme aandacht heeft gekregen, maar het moet niet verwateren. Dat we over twee weken weer zoiets hebben." Mocht de situatie zich bij een wedstrijd van FC Volendam voordoen dan is de trainer duidelijk: inrukken en wegwezen. "Dat gaan wij ook doen als het nodig is. Je moet er met z'n allen achterstaan."

Tekst gaat verder onder de video

Ook Wim Jonk neemt stelling tegen racisme - NH Sport/Edward Dekker

FC Volendam-aanvaller Martijn Kaars zat de bewuste wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior op tv te kijken toen die vanwege racistische uitingen werd stilgelegd. "Erg triest dat dat in deze tijd nog zo speelt. Het kan gewoon echt niet, dit moet gewoon stoppen. Zelf kan Kaars zich geen wedstrijden herinneren waarin hij meedeed en dit speelde.

Het lost het niet op, maar het is goed dat het onder de aandacht wordt gebracht.

Martijn Kaars

Morgenavond in de uitwedstrijd tegen Excelsior zal er de eerste minuut van de wedstrijd uit protest door beide ploegen niet worden gevoetbald. Kaars: "Na de aftrap is de bal in het spel, maar wordt er niet gevoetbald. Het lost het niet op, maar het is goed dat het onder de aandacht wordt gebracht. "

Martijn Kaars blijft in de eerste minuut van de bal af - NH Sport/Edward Dekker

Je kunt de wedstrijd Excelsior - FC Volendam vrijdagavond live op de radio volgen bij NH Sport. De uitzending begint om 19.00 uur. De aftrap is om 20.00 uur. Edward Dekker is de verslaggever in Rotterdam.

Lees ook