Ga naar Content
Noordkop & Texel

Leerlingen in Wieringerwerf planten bollen om Kristallnacht te herdenken

8 november 2019, 16.19 uur · Aangepast 8 november 2019, 16.37 uur
Door: Redactie · Foto: NH

WIERINGERWERF - Leerlingen van basisschool Don Bosco hebben vanmiddag bollen van de Freedom Flame Tulp geplant bij het oorlogsmonument in het dorp. Hiermee herdachten ze de Kristallnacht, de aanval op de Joodse bevolking in Duitsland tijdens de nacht van 9 op 10 november.

"Toen werden heel veel Joodse bedrijven kapotgemaakt, ramen ingegooid en huizen in brand gestoken", vertelt één van de leerlingen. "Je verbaast je wat ze allemaal weten", vertelt Otto Smit van het 4 mei comité Wieringermeer. Hij begeleidt het project bij het oorlogsmonument.

"We hebben informatie gegeven op de scholen. De kinderen willen ook echt weten wat er gebeurd is tijdens de oorlog", legt Smit uit. "Het is goed om de kinderen hier op deze manier bij te betrekken."

Leerlingen in Wieringerwerf planten bollen om Kristallnacht te herdenken - NH Nieuws

Het planten van de bollen heeft naast het herdenken van Kristallnacht nog een doel. "We vieren volgend jaar op deze plek ook 75 jaar bevrijding. Het ziet er hier dan ook prachtig uit met die geel en rode tulpen die staan voor onze vrijheid", zegt Smit.

Nationaal symbool

De stichting Freedom Flame Tulp wil de bloem tot nationaal symbool verheffen en is daarvoor hard aan het werk. "Het gaat heel erg goed", vertelt Edith van de Bovenkamp van de stichting. "We hebben al 100.000 bollen verkocht. Ze gaan het hele land door. Amsterdam heeft er bijvoorbeeld 20.000 genomen zodat die volgend jaar tijdens de herdenking en bevrijdingsfeesten staan te bloeien in de stad. Maar ze gaan bijvoorbeeld ook al naar Canada."

Lees ook