Ga naar Content

Freedom Flame Tulp uit Sint Maarten moet gedachte bevrijding levend houden

SINT MAARTEN Twee vrouwen uit Wieringerwerf, Edith van de Bovenkamp en Wil Zwart, hebben ervoor gezorgd dat er vanaf nu een speciale Freedom Flame Tulp is. In de Grote Kerk in Wageningen werd de bloem gedoopt door burgemeester Van Rumond en de Engelse D-Day veteraan Raymond Lord. De tulp is gekweekt in Sint Maarten en heeft de kleuren van een vlam.

De vrouwen komen ieder jaar naar de stad waar het Bevrijdingsvuur eeuwig brandt, om te helpen bij de herdenking. "Ik hoop dat de tulp mensen weer bewust laat worden hoe goed we het hier hebben. Dat wij vrijheid hebben en anderen niet. Dat moet gewoon levend blijven", zegt Wil Zwart. "Je merkt dat mensen het toch steeds meer vergeten. En we mogen dit niet vergeten", zegt Edith van de Bovenkamp.

Lees ook: Noord-Holland kan veel meer verdienen aan tulpentoerisme: "We zijn te bescheiden"

Het idee om een tulp te dopen komt van Mike Fuller uit het Engelse Hull. Van de Bovenkamp en Zwart ontmoetten hem in Wageningen tijdens de herdenking van 2014. Fuller is daar dan samen met een groep veteranen en nabestaanden om het vuur op te halen. Sindsdien komen ze jaarlijks naar Wageningen om het vuur te verversen. 

"Mike dacht dat het een leuk idee zou zijn om een tulp te vernoemen", vertelt Wil Zwart. "We hadden hem zo gevonden." De tulp staat op een groot veld in Sint Maarten bij kweker Maveridge. "We willen ze gaan verkopen zodat we bollen kunnen planten bij monumenten en begraafplaatsen", vult Van de Bovenkamp aan. "We willen dan ook zitbankjes kopen die we op belangrijke historische plekken kunnen neerzetten."

Lees ook: Venhuizer kweekt tulpen voor bloemenpark in China: "Het is hier een gekkenhuis"

De 94-jarige veteraan Ray Lord doopte de tulpen door samen met de burgemeester flessen champagne over de bloemen uit te gieten. "Ik ben vereerd dat ik deze tulp heb mogen dopen", zei hij trots na de ceremonie. 

Foto: NH/ Matthijs Gemmink