Ga naar Content

Proef met thuisbezoek apothekers: "Ik nam laatst een vuilniszak vol medicijnen terug"

In West-Friesland is een proef gestart met thuisbezoek door apothekers. Op verzoek van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) wordt gekeken in hoeverre patiënten met veel medicijnen nog wel de juiste gebruiken. En dat blijkt nog best vaak mis te gaan.

Foto: NH Nieuws

"Bijvoorbeeld medicijnen die eigenlijk al weken gestopt hadden moeten zijn. Soms gaat het dan zo mis dat mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Op deze manier willen we fouten voorkomen en het medicijngebruik op orde brengen", legt apotheker Corien Dekker uit. Ze is op bezoek bij een patiënt in Bovenkarspel.

De man is net uit het ziekenhuis ontslagen en heeft een kast vol met medicijnen. Al snel blijkt dat veel daarvan niet meer gebruikt mag worden. "Hij gebruikt medicijnen dubbel, maar ook pillen die hij eigenlijk niet meer moest slikken. Mogelijk had dat nog een ziekenhuisopname kunnen opleveren." De man krijgt vanaf nu een rol, waar de dagelijkse porties in zakjes zijn verdeeld (baxterrol). 

"Bij een vrouw nam ik een vuilniszak vol onnodige medicijnen mee. Die voelde zich daarna ook beter."

apotheker Corien dekker

Vaak krijgen chronische patiënten van verschillende kanten medicijnen voorgeschreven en ook nog eens genoeg voor drie maanden. Hierdoor is het voor sommigen soms moeilijk om de bomen door het bos te zien. "Ik bezocht eerder een vrouw en daar nam ik een vuilniszak vol medicijnen mee. Later begreep ik dat ze zich, nadat we haar medicatie opnieuw hadden ingesteld, ook beter voelde." 

Zorgen om meegeven medicijnen voor langere tijd
Het teveel aan medicijnen wordt meegenomen en zoals wettelijk verplicht vernietigd. Volgens Thérèse Sandstra van Apotheek Stede Broec komt dat mede doordat de medicijnen voor langere tijd worden voorgeschreven. "Zorgverzekeraars willen dat zelfs uitbreiden naar één jaar. Dat vinden wij een slechte ontwikkeling. Soms is het zelfs beter om voor nog kortere periodes medicijnen voor te schrijven dan nu gebeurt."

Ook bij de patiënt in Bovenkarspel gaat een tas vol medicijnen mee. De dochter van de man is blij dat de medicatie van haar vader is bekeken, en willen dat het vaker gebeurt. Dat willen de apothekers ook maar dan moeten de zorgverzekeraars de huisbezoeken wel gaan vergoeden. "Dat gebeurt nu nog niet en wordt tijdens de proef betaald door Stichting ZZWW. Maar als we geen vergoeding krijgen is het voor ons niet haalbaar dit te blijven doen", legt Thérèse Sandstra uit. En dat terwijl de proef al wel succesvol lijkt. "Je kan echt een verschil maken", aldus haar collega Corien Dekker. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook