Ga naar Content

Jeroen geeft verfrestanten een tweede leven

NOORD-HOLLAND - In de schuur van de gemiddelde Nederlander staan tien potten oude verf. 'Niet meer bruikbaar', denken de eigenaren. Negen van de tien keer worden deze dan naar de milieustraat gebracht en daarna verbrand. Volgens Jeroen Brink is dit niet nodig: "Je kan verf nieuw leven inblazen."

Foto: NH Nieuws

In Engeland, Australië, Canada en de Verenigde Staten wordt oude verf al verzameld en hergebruikt. Zo wordt er in Engeland al bijna een miljoen liter verf per jaar gered door de restanten in te zamelen, te bewerken en weer gereed te maken voor verkoop. Jeroen, zelf werkzaam bij AkzoNobel, wil dit na grote successen in het buitenland naar Nederland brengen: "Ik weet dat het anders kan." 

Samenwerking

Samen met een groep partijen is Jeroen te werk gegaan, op stedelijk niveau. "De verfindustrie, samen met de milieustraat en de gemeente, hebben gekeken hoe je bruikbare verfrestanten kan herkennen", aldus Jeroen. Zo zijn er gratis trainingen gegeven, om te herkennen welke verf nog herbruikbaar is en welke niet.

"Duurzaamheid is teamwerk."

Jeroen Brink

Goede doelen hadden wel oor naar de het gebruik van de 'oude' verf en ook kringloopwinkels zagen een kans in het idee. Zij verkopen de verf voor een lagere prijs aan mensen die de goedkopere verf goed kunnen gebruiken. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan tussen de gemeente, de kringloopwinkels, de milieustraat en de goede doelen. "Mensen die normaal nooit samenwerken, doen dat nu wel."

Tekst gaat verder onder de video:

Strijders aflevering 6: Jeroen Brink - NH Nieuws

De verfrestanten krijgen een nieuw leven door burgers, voor burgers. Maar het proces is niet makkelijk. Verf is volgens de wet chemisch afval. "Het vraagt strijd en doorzettingsvermogen. Het gaat traag, omdat er veel hobbels zijn." Jeroen wil mensen duidelijk maken dat verf in de schuur niet anders hoeft te zijn dan de kleding die aan kledinginzameling wordt gegeven. "Zo kunnen grote vraagstukken, zoals duurzaamheid, menselijk gemaakt worden voor iedereen."

Podcast 
Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Volgende week aflevering 7 van Strijders met Melina Rakic, psychiater en directeur behandelzaken bij Inforsa, die ons meeneemt in haar visie over hoe het TBS-systeem wél kan werken.

Lees meer

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!