Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Update: Mogelijke kaping vliegtuig Schiphol is loos alarm

6 november 2019, 19.33 uur · Aangepast 6 november 2019, 22.06 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio

Er zijn verschillende hulpdiensten onderweg naar Schiphol. Volgens de Koninklijke Marechaussee is er een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig. Er wordt onderzoek gedaan.

Update: Het bleek loos alarm te zijn. De piloot zou een verkeerde code hebben ingedrukt. 

Er zijn meerdere hulpdiensten onderweg naar de luchthaven, zoals ambulances van verschillende Veiligheidsregio's. Volgens een woordvoerder heeft de politie opgeschaald. Ook zouden er meerdere gates zijn afgesloten. 

Er is opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking.

Op sociale media gaat het gerucht dat een airbus van Air Europe mogelijk is gekaapt. Dit kan niet worden bevestigd. Een medewerker van hulpdiensten zegt tegen NH Nieuws dat het inderdaad gaat om een gijzeling. "Één man zou het vliegtuig hebben gekaapt en de bemanning en passagiers zitten nog aan boord." Dit kan nog niet officieel worden bevestigd.

D-pier

Het incident speelt zich af bij de D-pier van vertrekhal 2, waarvandaan verschillende Europese vluchten vertrekken. De pier is afgesloten met een rood-wit lint. Verschillende vluchten hebben een andere gate toegewezen gekregen. "Passagiers kunnen daar ook niet meer langs nadat ze uit het vliegtuig zijn gestapt. Sommige mensen proberen nog wel te passeren, daardoor wordt het hier steeds drukker", aldus een ooggetuige.

Inter Visual Studio

Ondertussen heeft Premier Mark Rutte laten weten dat hij "hoopt dat het goed afloopt" op Schiphol.