Ga naar Content
Sport

Madiea G. veroordeeld tot 8,5 jaar cel in Duitsland voor drugssmokkel

4 november 2019, 13.34 uur · Aangepast 4 november 2019, 15.08 uur
Door: · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De Amsterdamse atlete Madiea G. is tot 8,5 jaar cel veroordeeld in Duitsland wegens de smokkel van ruim 13 kilo crystal meth en 43,3 kilo xtc. Ook zat er 12.000 euro cash verstopt tussen kleren in de sporttas van de atlete toen zij werd aangehouden door Duitse douaniers bij de grens. De straf viel nog hoger uit dan de eis van de officier van justitie, die voor 7,5 jaar cel had gepleit. Vanwege de grote hoeveelheid drugs die in de auto van G. werd aangetroffen, achtte de rechtbank in Kleef zo'n straf op z'n plaats.

De atlete barstte in tranen uit toen ze de uitspraak hoorde. Haar advocaat Norman Werner, die zich verbaasde over de hoogte van de straf, kondigde direct aan in beroep te gaan.

Haar advocaat zei in de rechtbank dat de 27-jarige G. dacht doping te vervoeren. "Als ze had geweten dat het drugs was, zou ze dit nooit gedaan hebben", zei de advocaat.

Lees ook: Amsterdamse topatlete gepakt met drugs ter waarde van 2 miljoen euro

'Ongeloofwaardig'
De officier noemde het verhaal van G. ongeloofwaardig. Hij ziet G. als een koerier, die geweten moet hebben dat er grote hoeveelheden drugs in haar auto lagen. De 27-jarige Amsterdamse wilde zelf niets zeggen. Ze liet dat over aan haar advocaat. Die pleitte voor een mildere straf, omdat G. volgens hem niet wist van de drugs. De atlete wilde niet zeggen wie de spullen in haar auto had geladen en waar ze die naartoe moest brengen. Ze zou in ieder geval onderweg zijn geweest naar een training in Düsseldorf. Tegen de douaniers had G. gezegd dat in de kartonnen dozen in de kofferbak sportschoenen zaten, maar vervolgens bleek het om drugs te gaan, aldus de douaniers en politiemensen die getuigden.

Lees ook: Atletiekunie schakelt dopingautoriteit in in zaak Madiea G.

Topatelete
G. behoorde jaren tot de Nederlandse top op de sprintnummers. Ze veroverde nationale titels op 100 en 400 meter en is op die laatste afstand met haar persoonlijk record van 51,12 de op een na snelste Nederlandse ooit. Alleen Lisanne de Witte heeft harder gelopen. De Amsterdamse maakte deel uit van het team dat meedeed aan de Olympische Spelen van Rio op de 4x400 meter. Ze was er in mei van dit jaar ook bij toen de estafetteploeg zich plaatste voor het WK. Voor het WK werd ze opgepakt zodat ze niet mee kon doen in Doha.