Ga naar Content

'Brutale' vos rukt op in IJmuiden: "Maar dat is logisch"

Vossen laten zich in IJmuiden steeds vaker zien. En dat hij ook brutaler wordt is logisch, denkt bioloog Wim Bosch. "Mensen zijn slordig, en wij zorgen voor het nodige voedsel waar ze op afkomen."

Een bezoekje van de vos aan de strandpaviljoens is al lang niet meer vreemd. En ook vissersmannen zoals Wim van Es kunnen regelmatig rekenen op het gezelschap van het fotogenieke roofdier.

Lees ook: Uitgeputte vos gered in Noordhollandsch Kanaal gered van verdrinkingsdood 

"Ik lette even niet op en toen zat 'ie met zijn kop in mijn tas", lacht Haarlemmer Van Es tegenover NH Nieuws. "Broodtrommel in zijn bek. En ik riep nog stop, maar het was al te laat."

'Gelokt'
Volgens bioloog Wim Bosch laat de vos zich vaker zien, omdat ze simpelweg eerder gewend raken aan de mensen. "En ze worden gelokt door eten te geven. Daar komt bij dat ze vroeger ook vaak werden verdrongen en verjaagd, door jagers die ze zagen als de concurrent voor de konijnenjacht. Maar dat is al lang niet meer zo."

Ook bij Educatiecentrum Brak! in IJmuiden komen er regelmatig vossen kijken (tekst gaat verder onder de foto):

Zorg
Toch blijft de oprukkende vos voor Bosch ook een zorg. "Het zijn toch wilde dieren. Er komt bij vossen ook nog weleens de vossenlintworm voor. Dat kan ernstige gevolgen hebben als die bij de mens terechtkomt. Maar dat is in deze regio gelukkig nog niet het geval."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!