Ga naar Content
West-Friesland

Na Wognum gaat Enkhuizer bibliotheek ook op de schop: "Een fijne plek om te zijn"

16 oktober 2019, 11.57 uur · Aangepast 16 oktober 2019, 12.45 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Tekening Enkhuizen

De Westfriese Bibliothekengroep gaat tijdens de herfstvakantie aan de slag met de herindeling van de bibliotheek in Enkhuizen. Alleen wordt het dit keer gefinancierd van een eigen reserve die nog open stond.

"De herindeling van de bibliotheek van Enkhuizen stond al op de planning", vertelt Norbert van Halderen van de bibliothekengroep. Toen de bibliotheek van Enkhuizen jaren geleden hun voormalige pand moest achterlaten, hielden ze een reservepot over. Deze pot mochten zij van de gemeente pas uitgeven als er een goed plan zou komen, waar aan het geld kon worden besteedt.

Lees ook: Verbouwing bibliotheek Enkhuizen kost ruim een ton

"Toen kwam Wognum tussendoor, maar het plan is ingediend en akkoord. Dus nu kunnen we aan de slag met de nieuwe bibliotheek", aldus Norbert. 

Tijd voor vernieuwing
Hoog tijd zou het wel zijn, want de inrichting van de bibliotheek is verouderd. Op dit moment is er sprake van een grote open ruimte met veel oude stalen kasten. "Het is een bibliotheek 1.0, maar het had ook 0.1 kunnen zijn", grapt Van Halderen. "Ouderwets, veel ramen, geen wanden. De kasten staan op rijen lang."

Lees ook: Minister opent nieuwe bibliotheek in Wognum: "Dit helpt een dorp levendig te houden"

Met de nieuwe indeling wordt gewerkt met gescheiden ruimtes, zodat lesgroepjes zich kunnen afzonderen. Ook komen er schuifpanelen, zodat er op verschillende plekken rust wordt gecreëerd. "En er komt een fors DigiLAB en dat is voor de jeugd erg belangrijk. Daarnaast wordt de 0 tot 4 jaar hoek opgefrist, want ook die was gedateerd." 

Fijne plek in Enkhuizen
Het belooft een fijne omgeving te worden, een 'mooie leefruimte', als we Van Halderen mogen geloven. Volgens hem ligt niet alleen de nadruk op de boeken en spullen, maar ook op het sociale aspect. "Met planten, frisse kleuren en een kopje koffie moet dit een plek zijn waar je lekker kunt langskomen. Of je nu 4 of 88 jaar oud bent. Het is belangrijk voor Enkhuizen dat deze plek er komt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!