Jong Oranje wint van Jong Noorwegen mede dankzij pegel van Stengs

15 oktober 2019, 20.30 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 20.43 uur
Door: · Foto: EPA/Orn E. Borgen

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Noorwegen met 4-0 gewonnen. In de stromende regen in het Noorse Drammen zorgde Rick van Drongelen voor de 0-1 in de eerste helft. Calvin Stengs en Dani de Wit scoorden na de rust.

Jong Oranje trad tegen de Noren aan met liefst vijf AZ-spelers in de basis: Owen Wijndal, Dani de Wit, Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu. Van de Ajacieden startte Perr Schuurs. Deze ploeg zou wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien, het is alleen de vraag of de ploeg in deze samenstelling bij elkaar kan blijven. Met name Koopmeiners en Stengs solliciteren voor een plekje bij het 'grote' Oranje.

Tegen de Noren was de eerste kans van de wedstrijd voor de Noren. Al in de derde minuut speelde Wijndal de bal te kort terug op keeper Maarten Paes, maar de Noorse aanvaller die daar tussen zat slaagde er niet in de bal over hem heen te stiften.

Daarna had Jong Oranje alles onder controle. De eerste grote kans voor Oranje kwam in de zeventiende minuut toen Stengs een prima voorzet afleverde waar De Wit zijn hoofd nét niet tegenaan kon krijgen. Oranje creëerde meer kansen, ondanks het stevige blok spelers dat de Noren voor hun eigen doel posteerden.

Merkwaardige 0-1
Na een half uur spelen kwam Jong Oranje op voorsprong. Van Drongelen probeerde een indraaiende vrije trap van Koopmeiners te ontwijken, maar werkt de bal daarbij in het doel.

Wat een knal van Stengs
Na de 0-1 stand bij de rust ging Jong Oranje in de tweede helft verder met de pogingen de Noorse muur te slechten. Dat lukte al snel want na anderhalve minuut vuurde Stengs een snoeiharde halfvolley af op het Noorse doel, die prachtig in de bovenhoek verdween: 0-2.

0-3 Dani de Wit
Het was een andere AZ-speler die voor de 0-3 tekende. Een voorzet van Wijndal werd door Stengs doorgekopt, waarna De Wit voor het derde Nederlandse doelpunt zorgde.

Een kwartier voor tijd konden de eerste kansen van de Noren na rust worden genoteerd. Een schot van Risa ging maar net voorlangs en een minuut later was de ploeg ook gevaarlijk uit een vrije trap.

Tweede van Van Drongelen
In de slotseconden schoot Van Drongelen de bal kiezelhard raak, zodat de eindstand 0-4 werd.

Jong Oranje won afgelopen vrijdag nog met 4-2 van Jong Portugal en staat na de winst op Jong Noorwegen nog vaster bovenaan in de groep met negen punten na drie wedstrijden, vooral omdat deze week de twee grootste concurrenten met forse uitslagen werden verslagen.

Opstelling Jong Oranje: Paes; Zeefuik, Schuurs, Van Drongelen, Wijndal; Reis (Harroui/70), De Wit (Kadioglu/82), Koopmeiners; Stengs, Boadu (Sierhuis/82), Kluivert (Gakpo/64)

Opstelling Jong Noorwegen: Klaesson; Frederiksen, Østigard (Vetti/84), Salte (Johnsen/56); Heintz (Dønnum/56), Vetlesen(Hove/72), Bohinen, Bjørkan, Risa; Brynhildsen (Thorstvedt/72), Evjen