Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

West-Friese boeren onderweg naar Haarlem: "Ze willen ons land afpakken. Dat mag niet"

14 oktober 2019, 11.34 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

Ook de West-Friese boeren trekken vandaag richting het provinciehuis in Haarlem. Ze zijn het niet eens met de provinciale beleidsregels over stikstof en willen dat die van tafel verdwijnen of worden opgeschort. NH Nieuws gaat vandaag mee naar Haarlem met twee West-Friese boerinnen uit Schellinkhout: Ingrid de Sain en Sandra Bunnik.

"De provincie wil de ruimte die we nu nog op het bedrijf hebben van ons afpakken. Dat mag niet, dat kan niet", vertelt Ingrid. Daarom trekt ze vandaag ook naar Haarlem om te protesteren. "We vinden het belangrijk dat ons signaal gehoord wordt. We willen meedoen in de discussie. We willen niet dat de mensen over ons gaan discussiëren maar met ons", vertelt Sandra. 

Tekst gaat verder onder de video.

191014_boerenprotestWF - NH Nieuws

Samen met zo'n 100 tot 150 trekkers, vertrekken Ingrid en Sandra vandaag naar Haarlem om daar actie te voeren. Toch gaan de West-Friese boeren vandaag niet met de trekken, maar met de auto. "Onze tijd is gelimiteerd. We hebben keuzes moeten maken", vertelt Ingrid. 

Het protest
De provincie gaat vanaf 13.00 uur praten over de stikstofregels. De agrariërs zijn niet tevreden over het stikstofbeleid van de provincie. "Zij hebben in hun wijsheid op 8 oktober besloten om de regels nog iets strikter aan te pakken dan de landelijke politiek", vertelde boer Ad Baltus uit de Beemster, die het protest heeft geïnitieerd. "Wij vinden dat een stiekeme actie, achter de rug om van de agrariër."

Lees ook: West-Friese boeren voeren actie tegen stikstofregels: "Wij doen al zo ons stinkende best"

De Noord-Hollandse boeren hebben een manifest opgesteld om hun protest kracht bij te zetten. Die zullen ze vanmiddag aan de provincie overhandigen. "Wij verwachten dat de regels geschrapt worden", aldus Ad. 

📹 LIVE Het protest van de boeren is rond de klok van 11.00 uur live te zien bij NH Nieuws. Volg het protest via onze app of site!