Ga naar Content

Ouders gaan Jens van Solar Team aanmoedigen in Australië: "Ik wil er bij zijn om hem te steunen"

Jens Zuurbier uit Weesp is een van de knappe koppen die meedoet aan de Solar Challenge in Australië. Anderhalf jaar lang heeft hij zich volledig gefocust op het bouwen van de zonneauto. Zijn ouders vliegen hem achterna om hem aan te moedigen. "Ik wil daarbij zijn, hij leeft daar zo lang naartoe", aldus zijn moeder Ellen. "Maar ook om hem te steunen."

Techniek zit bij Jens in het bloed. "Hij kan goed structuur aanbrengen, was gek op wiskunde en natuurkunde", vertelt zijn moeder. Het was voor hen dus ook geen verrassing dat hij werkbouwtuigkunde ging studeren en solliciteerde bij het zonneautoteam. Ze weet nog goed dat hij hoorde dat hij was aangenomen. "Dat was op de verjaardag van z'n vader. Iedereen was erbij, het was zo leuk."

Lees ook: Bouwen aan een zonnig racemonster: "Gaaf om je eigen kindje te zien rijden"

Maar Jens heeft er een hoop voor moeten opgeven. Zo missen z'n vrienden hem en heeft hij z'n ouders weinig gezien het afgelopen jaar. Maar ze sleepten hem erdoorheen wanneer het nodig was. "Één keer merkte ik dat hij van slag was. Toen zei hij ook: 'als dit elke keer zo is dat we voor een deadline tot diep in de nacht moeten doorwerken, dan vind ik dat best pittig'." 

Lees ook: Paniek in Australië: zonneauto Solar Challenge crasht tijdens testrit

Na keihard werken is de zonneauto af en klaar voor de race in Australië die dit weekend van start gaat. Afgelopen week was er wel een kleine tegenslag toen de auto tijdens een testrit in de vangrail reed. "De WhatsApp-groep waarin alle ouders zitten ontplofte", vertelt de vader van Jens. De schrik zat er goed in, maar na een nacht hard doorwerken is de auto hersteld en gaan Joost en Ellen met een gerust hart richting de andere kant van de wereld. 

NH Nieuws in Australië
NH Nieuws volgt de Solar Challenge en het Vattenfall Solar Team de komende weken op de voet. Verslaggever Rachel Morssink is in Australië en reist mee met het Noord-Hollands getinte team en doet verslag van de belevenissen tijdens de wedstrijd. Alle updates rondom de Solar Challenge vind je hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: