Noordkop & Texel

NL
V

Topvondst archeologieonderzoek Oosterend wordt onthuld op Dag van Texelse Archeologie

12 oktober 2019, 08.00 uur
Door Carina Gutker · Foto: Gemeente Texel

Vondsten uit de Steentijd, de Middeleeuwen, de VOC-tijd en uit andere perioden zijn vandaag te zien op de Dag van de Texelse Archeologie, in de Burghtkerk in Den Burg. Aan het begin van de dag wordt er een topvondst van het onderzoek aan de Koetebuurt in Oosterend onthuld.

Dat meldt onze mediapartner de Texelse Courant. Kenners van de Texelse archeologie tonen de resultaten van hun onderzoeken. Ook geven de vinders van allerlei historische voorwerpen een toelichting daarop. Daarnaast worden er filmbeelden getoond van wrakken op de zeebodem. 

Lees ook: Archeologen vinden bij voormalig hotel Igesz bijzonder pelgrimsinsigne uit 16e eeuw

Op de Tweede dag van de Texels Archeologie worden onder meer de oudste vondsten getoond, net als een recent onderzoek aan de Koetebuurt in de dorpskern van Oosterend. Verder zullen onderzoekers de resultaten toelichten van het onderzoek dat in 2017 is uitgevoerd in de binnenring van de Friese ringwal van Den Burg.

De vondsten uit het detectoronderzoek op het eiland worden door de 'piepers' zelf getoond en toegelicht. Ook de Texelse muntvondsten zijn te zien. Het dierlijk botmateriaal uit diverse opgravingen komt aan bod. Daarnaast zijn deskundigen aanwezig die de door het publiek meegebrachte vondsten kunnen determineren.

Pools Kanonnenwrak
De Duikclub Texel toont vondsten uit het Pools Kanonnenwrak. De North Sea Divers laten hun ontdekkingen rond de Noorderhaaks zien. Maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Periplus lichten het duikend en verkennend onderzoek op de bodem van de Waddenzee toe. Museum Kaap Skil pakt uit met informatie over de Texelse wrakken. Bond Heemschut en de Vrienden van de Stolp laten zien hoe waardevol het gebouwde erfgoed in de Texelse dorpen en op het platteland is. De Historische Vereniging Texel lanceert na het middaguur haar eigen website.

De dag is van 10.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis. Het complete programma staat op www.archeologiewestfriesland.nl

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!