Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Dorpsraad treurig gestemd na inspraak over Zevenhuis: "Er werd lauw gereageerd"

9 oktober 2019, 11.15 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 11.39 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

De gemeenteraad en het college van Hoorn hebben lauw gereageerd op de bezwaren van de dorpsraad van Zwaagdijk-West over het toestaan van hoogbouw op bedrijventerrein Zevenhuis. De dorpsraad mocht gisteravond hun bezwaren laten horen in de raadzaal. Maar de reactie van de raad en college waren 'uitermate teleurstellend', aldus Giel Nijpels van de dorpsraad. "Dit is heel erg frustrerend."

"Het enige positieve is dat we mochten inspreken en dat ze dan 'luisteren' naar wat we te zeggen hebben, maar we kregen een enorme lauwe reactie terug. Ja, eigenlijk luisteren ze wel slecht naar ons", vertelt Giel enigszins treurig gestemd als wij hem vanochtend bellen. "Het is frustrerend. Iedereen gaat zijn eigen gang en het lijkt alleen maar om geld te draaien."

Lees ook het artikel van gisteren: Verzet dorpsraad tegen hoogbouw op Zevenhuis: "Dit is waardeloos"

De dorpsraad van Zwaagdijk-West is woedend over de plannen van de gemeente Hoorn om hoogbouw toe te staan op bedrijventerrein Zevenhuis, dat naast het dorp ligt. Het bestemmingsplan laat 10 meter toe maar de gemeente heeft nu besloten een bouw toe te staan van 15 meter hoog. De dorpsraad is niet geïnformeerd over deze plannen, terwijl er tijdens een gesprek in april werd beloofd door wethouder Tap en de burgemeesters van Hoorn en Medemblik, dat de dorpsraad voortaan op de hoogte zou worden gebracht van alle ontwikkelingen op het terrein. 

Hoop
Toch is er nog wel een beetje hoop, die specifiek is gericht op de Hoornse Fractie Tonnaer. "Zij gaven gisteravond aan dat ze onze mening en de zaak om de hoogbouw zeer serieus nemen. Dat zou in de toekomst kunnen betekenen dat er geen meerderheid komt op dit plan. Dat zou ons kunnen helpen", vertelt Giel. 

Steun vanuit Medemblik
Daarnaast is er nog de steun vanuit de Medemblikse raad. Unaniem ondertekenden alle leden gistermiddag nog een brief gericht aan de raad van Hoorn. "Wij keuren jullie handelswijze af, waarbij is gekozen voor hoogbouw van 15 meter waar het bestemmingsplan praat over 10 meter. Wij willen jullie daarom dringend vragen het besluit van de plannen van Zevenhuis uit te stellen en eerst te overleggen met elkaar hoe nu verder. Wij delen en respecteren de zorgen van de inwoners en de dorpsraad van Zwaagdijk-West."

Ter verduidelijking: bedrijventerrein Zevenhuis staat op de grond van de gemeente Hoorn, maar Zwaagdijk-West staat op de grond van gemeente Medemblik. 

Samenwerking op spanning
De Medemblikse wethouder Van Lange heeft daarbij aangegeven dat ze veel waarde hecht aan de samenwerking tussen de buurgemeentes Hoorn en Medemblik en dat ze hoopt dat deze niet op spanning komt te staan. "Maar dat zou wel kunnen als Hoorn op deze voet doorgaat. De vraag is alleen of Hoorn zich überhaupt wat aan gaat trekken van die uiteindelijke spanning", aldus Giel. 

De inspraak is geweest, maar het is op dit moment niet duidelijk wanneer er een definitieve beslissing wordt gemaakt over de uiteindelijke hoogte van de gebouwen. De dorpsraad gaf eerder aan er alles aan te doen de plannen tegen te houden. "We gaan door tot de Raad van State als het nodig is", vertelde Giel gisteren al aan NH Nieuws.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!