Ga naar Content
West-Friesland

Zorgen om lage vaccinatiegraad in Hoorn: "Vanwege spookverhalen of geloof"

8 oktober 2019, 09.15 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Pxhere

De Hoornse VVD en D66 maken zich zorgen over de vaccinatiegraad in hun gemeente. Zij stellen daarom onder andere de vraag aan het college of ze iets kunnen ondernemen om het percentage gevaccineerde kinderen omhoog te laten toenemen.

De landelijke en Hoornse vaccinatiegraad is volgens Niek Heijne van de D66 en Chris de Meij van de VVD zorgwekkend te noemen. "Het percentage is minder dan de veilige 95 procent en daarom is een uitbraak van mazelen niet meer uitgesloten", vertellen zij. 

Spookverhalen
Volgens hen kiezen ouders er voor hun kinderen niet te vaccineren vanwege het geloof of, 'vanwege spookverhalen op social media over dodelijke ziektes uit het verleden'. Zij vinden het gevaarlijk dat gevaccineerde kinderen nu ook in gevaar kunnen komen en maken zich al helemaal zorgen over de risico's voor jonge baby's, die nog niet gevaccineerd kunnen worden. 

Lees ook: Stede Broec enige West-Friese gemeente waar vaccinatiegrens wordt gehaald

De twee raadsleden vragen het college of er 'iets gebeurt' in Hoorn om het percentage te verhogen en of het niet raadzaam is om dit te doen. Daarnaast stellen ze de kritische vraag of het 'voor de veiligheid van de stad' niet-gevaccineerde kinderen geweigerd moeten worden bij kinderdagverblijven en of er mogelijkheden zijn om dit te gaan invoeren. 

Lees ook: Kinderopvang Berend Botje wijst 'handvol' ongevaccineerde kinderen de deur

De vragen moeten nog worden beantwoord. Dat doen burgemeester en wethouders binnen vier weken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!