Ga naar Content

Edwin begon met een leeg champignonbakje en bouwt nu een megaschip van afvalplastic

NOORD-HOLLAND - Zaandammer Edwin ter Velde (53) wil dat iedereen anders gaat denken over afval en dan vooral over plastic. Zijn boodschap is duidelijk en zijn verhaal indrukwekkend: "Weggooien is zonde. Ik overleefde dertig dagen Antarctica dankzij een van plastic gemaakt karretje." In de eerste aflevering van de NH-serie Strijders vertelt Edwin welke andere, grootse dingen met plastic hem bezighouden.

Foto: Adobe Stock / NH Nieuws

In Strijders laten we Noord-Hollanders aan het woord die het verschil maken. Volgens Edwin Ter Velde is afval het grootste probleem van dit moment. "Iedereen is bekend met de soep: overal ter wereld storten we plastic en laten we het in de natuur achter. Plastic is echt een groot probleem, maar éigenlijk zijn wíj een groter probleem."

Dit inzicht kreeg hij toen hij op het punt stond om een champignonverpakking weg te gooien. "Ineens bedacht ik me: hoe raar is het dat ik bijdraag aan een wereldwijd probleem?" Hij begon met een groot experiment: hij bouwde een wagen van afvalplastic en reed, aangedreven door zonne-energie, naar Antartica. Zijn volgende projects is wat dichterbij huis: in Hoorn bouwt hij het fluitschip uit de zeventiende eeuw na.

Lees meer

"Ik vind mezelf geen activist. Ik houd niet van op de barricade staan, maar als we met zijn allen zo doorgaan, verandert er niets. Als je iets nieuws wil bereiken, moet je iets nieuws gaan doen. Ik hoor vaak van anderen: 'zit jij in je midlifecrisis of zo?' Zo wil ik het niet noemen. Ik hou het bij mijn vrouw, ik doe geen gekke dingen. Ik doe dingen die betekenisvol zijn. Ik wil betekenisvol zijn."

Tekst gaat verder onder de video:

Edwin begon met leeg champignonbakje en bouwt nu een megaschip van afvalplastic - NH Nieuws

Wanneer het schip kan uitvaren is nog onbekend. "Dat is erg moeilijk om te zeggen, mar ik hoop over tien jaar naar Batavia (vroeger hoofdkwartier van de VOC, in Nederlands-Indië, red.) te kunnen varen. We doen op dit moment materiaalonderzoek; hoe kunnen we een constructieve waarde geven aan plastic? Het gaat dus niet per se over het schip, maar over afvalproblemen en over de toegevoegde waarde van het spul. We willen een nieuwe Gouden Eeuw starten en al zaten er rafelranden aan die eeuw; er zitten óók rafelranden aan de huidige economie. Ik hoop dat we over tien jar met plastic een verandering tot stand hebben gebracht."

Tekst gaat verder onder de podcasts:

Podcast 
Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

Bij Edwin begon zijn missie dus met een blauw champignonbakje. Hij hoopt dat mensen er in hun eigen keuken ook over na gaan denken. "Dat ze het bakje niet willen weggooien, maar gebruiken om bij zichzelf na te denken: wat kan ik nou veranderen? Iedereen kan op zijn eigen manier iets doen. Je hoeft niet per se een schip te bouwen, maar zet dat ene bakje nou eens op tafel en stel jezelf er wat vragen over. Je kan bijvoorbeeld ook alleen champignons kopen; zelf een bakje meenemen naar de groenteboer. Of doe iets anders wat bij je levensstijl past."

Reacties

Van alle mooie momenten die Edwin heeft meegemaakt sinds de start van zijn missie, is er één hem het meeste bijgebleven: "Ik stond bij de slager en had mijn eigen bakje mee. 'Ik wil mijn vlees graag hierin', zei ik tegen hem. Hij keek vreemd en even later kwam hij bij me terug en zei: 'Ik heb er even over nagedacht en als al mijn klanten dit zouden doen, zou het mij heel veel geld schelen!' Waarop ik zei: 'Ja, wat denk je dat het betekent voor de natuur?' Dat vind ik zo mooi. Normaal hoor je van de slager alleen een 'anders nog iets?' En nu voerde ik een gesprek over essentiële dingen in het leven."

Volgende week aflevering 2 van Strijders met Mohamed El Haichar, die samen met zijn broer en neef stichting Slaag Altijd heeft opgericht, om schooluitval in Amsterdam Nieuw-West tegen te gaan.

💬 Whatsapp ons!

Welke Strijder zou jij graag in deze serie willen zien? Stuur ons jouw idee op 0630093003!