Ga naar Content
West-Friesland

Speelplek in Hoorn moet verhuizen vanwege te veel lood in de grond

2 oktober 2019, 10.31 uur · Aangepast 10 oktober 2019, 14.50 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Pixabay (Dieter444)

De speelplek 'Achter de Vest' in Hoorn gaat definitief verdwijnen. Er zit daar te veel lood in de grond, wat schadelijk kan zijn voor kinderen als zij de grond in hun mond stoppen tijdens het spelen. Aan de Pakhuisstraat wordt nu een nieuwe speeltuin gemaakt als vervanging.

Aan het begin van deze zomer kwam het nieuws naar buiten dat de provincie opdracht had gegeven om speeltuinen te onderzoeken op lood in de bodem. In Hoorn werd bij de speelplek op de locatie Achter de Vest te veel lood aangetroffen. Als kinderen spelenderwijs de grond in hun mond stoppen, wat kleine kinderen nog wel eens kunnen doen, kan dit schadelijk zijn voor hun gezondheid en kan effect hebben op hun leervermogen. 

Lees ook: Te veel lood in grond van twee West-Friese speeltuinen

Daarom heeft de gemeente Hoorn besloten om desbetreffende speeltuin te sluiten. Het afdekken van de speelplek zou niet voldoende zijn, omdat er in de grond om de speelplaats heen ook te veel lood zit. En omdat er monumentale bomen staan, is graven ook geen optie. 

Nieuwe speeltuin voor in de plaats
De oude speelplek wordt daarom verwijderd en de grond wordt ingezaaid met gras. Gelukkig komt er voor de kinderen wel een nieuwe speelplek voor in de plaats, aan de Pakhuisstraat in het park. Ook deze grond is onderzocht en is gezond.

De speeltuin krijgt wel een kunststofondergrond. Er worden drie ontwerpen gemaakt met verschillende toestellen. In het najaar kan er door de buurt worden gestemd welk ontwerp de omwonenden het leukste vinden. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe speelplek volledig klaar zal zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!