Ga naar Content
Haarlem

College Zandvoort: 'Afschieten van hert met het scheve gewei ging volgens de juiste procedures'

27 september 2019, 13.30 uur · Aangepast 27 september 2019, 14.32 uur
Door: · Foto:

Er was geen andere mogelijkheid dan het hert met het scheve gewei op klaarlichte dag in een achtertuin uit zijn lijden te verlossen. En dat ging volgens de juiste procedures. Dat is het antwoord van het Zandvoortse college op vragen van GroenLinks en de PVV. Die vroegen zich af waarom het nodig was dat het voor Zandvoort bekende hert voor de ogen van omstanders moest worden afgeschoten. Het incident leidde tot flink wat ophef in het dorp.

Het hert met het scheve gewei zou zijn aangereden en flinke verwondingen hebben. Een boswachter schoot het dier met drie knallen neer in een achtertuin en gebruikte een mes om het karwei af te maken. Een gruwelijk tafereel, zo zagen omstanders. Een groep Zandvoorters vroeg zich af of het dier wel echt aangereden was, want het hert met het scheve gewei liep namelijk altijd al mank. (lees verder na video)

Over doden van hert in Zandvoort - NH Nieuws

Verwondingen
Gezien de commotie in het dorp, vroeg een aantal politieke partijen zich ook af of er juist gehandeld was. Eerder liet de gemeente al weten het incident te betreuren, maar dat doden de enige optie was. In een reactie aan de raad schrijft het college nu dat het hert gewond was aan twee (voor-)poten en aan zijn buik. Om onnodig leed te voorkomen en er direct vluchtgevaar bestond, wat weer de veiligheid in het geding zou brengen, moest er snel gehandeld worden.

Het college spreekt niet van een boswachter, maar van een deelnemer van de SWN (Stichting Wildaanrijdingen Nederland) die het hert uit zijn lijden heeft verlost. Die kreeg de opdracht van de politiemeldkamer. "De deelnemer van de SWN heeft er in dit specifieke geval voor gekozen om vanwege het aantal omstanders het zekere voor het onzekere te nemen, een keuze die we goed kunnen begrijpen."

Lees ook: Zandvoort betreurt neergeschoten hert: doden was enige optie

Verdoven geen optie
Verdoving en transport van het hert was geen optie, stelt het college. Het zou te veel risico's met zich meebrengen en praktisch te lastig uitvoerbaar zijn. Bovendien moet er ook een dierenarts aanwezig zijn die dat snel kan doen, maar die moet dan wel beschikbaar zijn. Uit het antwoord blijkt niet of die dierenarts ook gebeld is die dag in augustus. "Mede gezien de inzet van politie, op verzoek van betrokken deelnemer SWN, is op adequate wijze voorzien in de afhandeling en is daarmee de veiligheid van omstanders nooit in het geding geweest."

Mars voor de damherten
Op zaterdag 5 oktober organiseert Animal Rights een 'Mars voor de Zandvoortse damherten' in Zandvoort. Het is een protest tegen het afschieten van de damherten in de Waterleidingduinen. Waternet wil de damhertenpopulatie door middel van het afschot flink terugdringen, omdat door het overschot de natuurwaarde en de veiligheid in het geding komt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!