Ga naar Content
Haarlem

Bewoners van Haarlems Essenhofje doodsbang voor 'zeer agressief' VVD-Kamerlid Van Haga

23 september 2019, 18.39 uur · Aangepast 23 september 2019, 21.21 uur
Door: · Foto:

Het in Haarlem woonachtige VVD-Kamerlid Wybren van Haga is weer in opspraak geraakt. Het bedrijf van Van Haga heeft dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden laten uitvoeren aan het Haarlemse Het Essenhofje. De politicus zou daarna meerdere keren de bewoners van het rijksmonument hebben lastiggevallen. Dat meldt Hart van Nederland.

De gemeente liet het werk op 5 april stilleggen, na een tip van een bewoner van het Essenhofje. Een woordvoerder van de gemeente Haarlem laat weten dat Van Haga geen boete heeft gekregen, maar dat er bij een volgende overtreding een dwangsom van 25.000 euro zal worden opgelegd.

Lees ook: Haarlems Kamerlid Van Haga (VVD) betrapt op rijden onder invloed: "Ben geen heilige"

Meerdere bewoners, die alleen anoniem hun verhaal aan HvN willen doen, laten weten dat Van Haga na de bouwstop persoonlijk naar het hofje kwam en op een 'zeer agressieve manier' bij hun verhaal kwam halen. "Hij was woest en wilde weten wie de gemeente had gebeld. Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man", aldus een van de bewoners.

Lees ook: VVD in Haarlem diplomatiek over drankrijder Wybren van Haga

Van Haga raakte eerder in opspraak, omdat hij de huurregels in Amsterdam had overtreden. Na een intern onderzoek concludeerde de VVD dat hij kon aanblijven als Kamerlid, maar zich niet langer direct met zijn bedrijf moest bemoeien.

Uitleg aan VVD 
Regeringspartij VVD buigt zich dinsdag over de jongste aantijgingen tegen Van Haga. Tijdens de wekelijkse vergadering van de VVD-fractie in de Tweede Kamer kan Van Haga zijn kant van het verhaal vertellen, aldus fractieleider Klaas Dijkhoff. Hij heeft hem gesproken, maar wilde daar verder niets over zeggen.

Niets aangevraagd
Een woordvoerder van de gemeente Haarlem bevestigt dat de verbouwing aan het hofje is stilgelegd nadat bleek dat er voor vergunningsplichtige verbouwingen geen aanvragen waren gedaan. "Dat betekent overigens niet dat de verbouwingen niet mochten", zegt de woordvoerder. "Er is alleen niets aangevraagd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!