Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Dit gebeurt er als deelnemer met je tas tijdens de Dam tot Damloop

17 september 2019, 20.32 uur · Aangepast 17 september 2019, 21.13 uur · Foto: ANP

Aankomende zondag verschijnen zo'n 46.000 sportievelingen aan de start van de Dam tot Damloop. Zij rennen - zoals de naam al doet vermoeden - van de start in Amsterdam naar de finish in Zaandam. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk met de achtergelaten spullen van alle deelnemers, die toch ook van a naar b moeten? NH Nieuws legt het uit!

Alle deelnemers ontvangen voorafgaand aan de Dam tot Damloop per post hun startnummer. Daar zit ook een speciale kledingtas bij, waar ze alle spullen die ze niet rennend mee willen nemen in kunnen doen. 

Trailers
Vóór ze gaan starten, kunnen de deelnemers dit gevulde tasje inleveren bij de kledinginname op het busplatform van Amsterdam CS. Daar staan zestien Post NL-trailers klaar. Afhankelijk van hun startnummer moeten de lopers hun kledingtasje bij één van deze wagens achterlaten. 

Lees ook: Volg komend weekend alles over de Dam tot Damloop op NH Nieuws

Een vrijwilliger controleert of alles er goed inzit en of er niets scherps of gevaarlijks mee wordt vervoerd. Alle tasjes worden vervolgens gesorteerd op nummer en in containers gezet. Die containers worden in de trailer geladen. Aan de hand van een tijdschema rijden de Post NL-trailers naar Zaandam, waar de tasjes weer uitgeladen en gesorteerd worden. 

Op volgorde
Voordat de eerste renners over de finish komen, wordt alles netjes op volgorde gelegd. Zo kunnen de deelnemers hun kledingtasje weer makkelijk in ontvangst nemen. 

Volg alles rond de Dam tot Damloop
46.000 hardlopers gaan zondag 22 september weer van start voor de 35ste editie van de Dam tot Damloop. NH Nieuws doet in aanloop naar het evenement uitgebreid verslag met verhalen en video's. Volg alle verhalen via nhnieuws.nl/damloop