Start van hoofdcontent

EGMOND AAN DEN HOEF

nl

Raad van State zet streep door nieuw voetbalcomplex Egmond aan den Hoef

11 september 2019, 11.34 uur · Aangepast 11 september 2019, 11.49 uur · Foto: NH Nieuws

De bouw van een nieuw voetbalcomplex in Egmond aan den Hoef gaat niet door. De Raad van State heeft dat vanmorgen besloten. Volgens de Raad van State heeft de gemeente gebruik gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof. Maar dit programma mag niet meer worden gebruikt vanwege Europese regelgeving. Tegenstanders van het voetbalcomplex vieren feest.

"De taartjes zijn al binnen", aldus Cyril Wullems van de actiegroep Geen Ballen maar Bollen.

Het nieuwe voetbalcomplex had plaats moeten bieden aan een voetbalvereniging die zal ontstaan uit een fusie van de verenigingen Sint Adelbertus, Zeevogels en Egmondia. Bij de nieuwe club zullen er vijf voetbalvelden komen. "We zien het niet zitten omdat het open gebied wordt aangetast. We raken de bollengrond kwijt, als het doorgaat staat het hier vol met doelen, ballenvangers, lichtmasten en reclameborden. We raken ons uitzicht kwijt en dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht", aldus Wullems in een eerder interview met NH Nieuws. 

Lees ook: Bewoners willen bouw voetbalcomplex tegenhouden: "We raken ons uitzicht kwijt"

Toch is dat niet de reden waarom de Raad van State de bouwplannen heeft afgeschoten. Net als veel andere bouwprojecten die in Nederland op losse schroeven staan heeft het te maken met stikstof. De Nederlandse overheid startte in 2015 het Programma Aanpak Stikstof om de uitstoot terug te dringen. Die is te hoog waardoor kwetsbare natuur verdwijnt. Om toch te kunnen bouwen, werd het programma gebruikt om vergunningen uit te delen op basis van toekomstige besparingen op stikstof. 

Lees ook: Streep door miljoenenprojecten: aansluiting A9 bij Heiloo, kustdorp Petten én sportcomplex Egmond aan den Hoef

Volgens de Raad van State deugt het plan echter niet en zijn toekomstige besparingen op stikstof helemaal niet zeker. De kwetsbare natuur wordt niet genoeg beschermd. En daarom mag er ook niet gebouwd worden bij de Egmonderstraatweg. "Aan de ene kant jammer dat onze argumenten niet zwaar genoeg wegen", zegt Wullems. "Maar aan de andere kan gaat het om het resultaat. Hier hebben we jaren voor gestreden. We gaan een feestje bouwen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!