Ga naar Content
Schiphol

Grondpersoneel KLM gaat maandagochtend ook staken

31 augustus 2019, 20.28 uur · Aangepast 31 augustus 2019, 20.43 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Het grondpersoneel van KLM legt maandagochtend tussen 8.00 en 10.00 uur het werk neer op Schiphol. De grondmedewerkers willen een beter loon, meer collega's in vaste dienst en betere roosters. Vakbond FNV, waarvan het stakende personeel lid is, had KLM tot vrijdagmiddag 17.00 uur gegeven om in te gaan op haar eisen, maar vond de handreiking van de maatschappij niet voldoende.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De staking van het KLM-personeel volgt een dag na de werkonderbrekingen van de beveiligers op Schiphol. Die leggen het werk morgen van 5.30 tot 18.51 uur neer uit protest tegen een nieuwe aanbesteding van de luchthaven voor nieuwe beveiligingsbedrijven. De beveiligers, ook vertegenwoordigd door FNV, vrezen verslechterde werkomstandigheden en een lager salaris.

Lees ook: Beveiligers Schiphol mogen zondag wel staken

FNV zegt te beseffen dat de staking tot overlast en vervelende situaties kan leiden. Campagneleider Joost van Doesburg: "Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie die in een tijd dat het goed gaat met de KLM geen fatsoenlijke cao wil afsluiten." Als KLM na de staking haar poot stijf houdt, worden nieuwe acties niet uitgesloten, aldus Van Doesburg.

Lees ook: Dit weekend weer acties vliegtuigcatering

Nog meer acties
Vandaag voerden de medewerkers van KLM Catering Services stipheidsacties op Schiphol. Ook morgen werken zij precies volgens de regels. Daardoor kunnen vliegtuigen mogelijk niet op tijd vertrekken of gaan ze zonder maaltijden aan boord op weg. Ook deze acties waren het werk van vakbond FNV.

Maandag is het het bagage-, platform-, cargo-, sleep- en technisch personeel van KLM dat het werk twee uur neerlegt. Dat betekent een verstoring voor alle luchtvaartmaatschappijen en passagiers die door KLM worden afgehandeld, zoals Delta Air Lines, Air France en Transavia.