Alkmaar

NL
V

Voorlopige uitslag onderzoek: hierdoor stortte het dak van het AZ-stadion in

30 augustus 2019, 19.26 uur · Foto: NH Nieuws / ANP

Neerwaartse dak belasting (wind), zwakke lassen, slecht ontworpen spant verbindingen en zwakke plekken door eerdere stormen: dat zijn de oorzaken van het instorten van het dak van het AZ-stadion. Dit concludeert ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat in opdracht van AZ afgelopen weken onderzoek naar instorting van het dak van het stadion. Het zijn voorlopige bevindingen; de definitieve conclusie komt begin 2020.

Het onderzoek van de afgelopen weken richtte zich op de technische oorzaak van de instorting op tien augustus. Volgens Erik Middelkoop van Royal HaskoningDHV, die vanmiddag tijdens de persconferentie plaatsnam naast AZ-directeur Robert Eenhoorn, waren er vier oorzaken voor het instorten van het dak boven de Molenaarstribune. "Je kunt er niet één aanwijzen. Het stapelt zich op."

Bekijk de persconferentie hier terug: AZ en ingenieursbureau onthullen bevindingen onderzoek naar instorting dak

Wel staat volgens hem vast dat de lasverbindingen 'de zwakste schakel' waren in de staalconstructie. Roestvorming en de aanwezigheid van zonnepanelen op het stadiondak hebben volgens hem geen significante invloed gehad. 

Tijdens presentatie lichtte Middelkoop de vier 'hoofdpunten' uit het onderzoek toe: 

 • Het dak was niet berekend op een neerwaartse windbelasting
  Middelkoop: "Het dak is ingestort doordat de harde wind het dak naar beneden drukte. Er waren die dag opwaartse windkrachten, maar ook neerwaartse en de dakconstructie was niet ontworpen en berekend op die laatste - een turbulente luchtstroom. De wind kwam uit zuid-westelijke richting en stormsnelheid was hoog, maar er is al eens eerder een storm geweest die twee keer zo hard was." 
 • Zwakke constructie door eerdere stormen
  "Door die eerdere stormen was de constructie verzwakt. De druk op de constructie is namelijk veel groter geweest vóór de instorting en toen gebeurde er niets. Daaruit concluderen we dat de constructie is verzwakt; aangezien het dak later met een lichtere belasting wel instortte."
 • De spant verbindingen waren zowel onder als boven niet goed ontworpen 
  "Er waren piekspanningen in de verbindingen en er is gebleken dat die verbindingen al waren."
 • Slechte lasverbindingen
  "De lassen waren niet sterk genoeg; er waren ernstige scheurvormingen. Ze zijn waarschijnlijk te dun uitgevoerd. De bezweken lassen zaten tussen de kopplaat en de kokers. Om bezwijking te voorkomen horen die verbindingen sterker te zijn dan de staven, maar bij deze uitvoering waren ze zwakker. Er zijn aanwijzingen dat de lassen te zwak zijn uitgevoerd."
 • Pas in de definitieve onderzoeksrapportage, die in het eerste kwartaal van 2020 klaar is, wordt mogelijk echtduidelijk welke factoren de meeste invloed hebben gehad. Middelkoop benadrukte dat Royal Haskoning alleen onderzoek het technische aspect van de instorting. "We bemoeien ons niet met de schuldvraag." De komende tijd verwacht Middelkoop geen grote, nieuwe ontdekkingen. "Dat zal nog geruime tijd op zich laten wachten."

  Directeur van AZ Robert Eenhoorn maakte bekend dat het dak van het stadion grotendeels wordt gesloopt. Dat is een betere optie dan herstellen, zei hij. "Een nieuw dak is sneller en een betere oplossing."

  Lees ook: Driekwart van dak AZ-stadion wordt gesloopt én uitgebreid: "Daarna beter bestand tegen wind"

  Eenhoorn kon nog niet aangeven waar AZ de rest van het seizoen haar thuiswedstrijden speelt. Hij verwacht dat daarover begin september meer bekend wordt.

  💬 Whatsapp ons!
  Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!