Ga naar Content
Haarlem

Zeldzame platen in Kleinste museum van Haarlem

30 augustus 2019, 06.30 uur
Door: · Foto: Pip Bronkhorst

Het Kleinste museum van Haarlem herbergt vanaf zaterdag 7 september een deel van de platencollectie van Bruno Truyens, eigenaar van de Haarlemse platen- en cd-zaak Bruno Klassiek. Te zien zijn unieke albums met vooral klassieke - en jazzmuziek.

De tentoonstelling begint 7 september en loopt tot en met 4 november. Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10 keer per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmers. Het museum is onderdeel van Kunstcentrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk, want het is zichtbaar vanaf de stoep.

Lees ook: Expert stelt geliefde zeemeerminnen tentoon in Kleinste Museum van Haarlem

De verzameling van Bruno Truyens betreft vooral klassieke en jazz-platen uit de jaren '50 en '60. De hoezen werden vaak door beroemde kunstenaars ontworpen zoals Salvador Dali. In het Kleinste museum toont Truyens voorbeelden van hoezen waarbij beeldend kunstenaars samenwerkten met klassieke muziek-ensembles zoals Les Six. 

Rituele handeling
Veel van zijn platen werden vroeger in zijn ouderlijk huis gedraaid. Het draaien van platen is voor Truyens een rituele handeling waarbij de luisteraar, volgens hem, aandachtiger is dan een luisteraar die alleen online muziek tot zich neemt. Kwalitatief is het geluid op een elpee, volgens Truyens, veel beter dan muziek van een doorsnee online streamingdienst die hij betitelt als 'prut'.

Naast de handel is Bruno Truyens ook actief als concertorganisator en is de programmeur van het klassieke muziekfestival Klaterklanken. Op 30 september is er in de Philharmonie Haarlem een feestconcert ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van zijn winkel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!