Ga naar Content
West-Friesland

Gemeente stelt lachgasverbod in tijdens Hoornse kermis

9 augustus 2019, 11.53 uur · Aangepast 9 augustus 2019, 12.03 uur
Door: · Foto: Hoorns Belang

Tijdens de kermisperiode in Hoorn (10 tot en met 19 augustus) is het verboden om lachgas te gebruiken in Hoorn. De gemeente heeft een verbod afgekondigd, en handhavers houden verscherpt toezicht op het gebruik en verkoop van lachgaspatronen en -ballonnen.

Sinds eind 2018 is het verbod opgenomen in het evenementenbeleid van de gemeente. Tijdens de kermis voert Hoorn een zero-tolerance beleid. Handhavers zullen zowel in burgerkleding als in uniform toezicht houden. Bij vermoedens van verkoop worden groepjes jongeren actief in de gaten gehouden en beboet. "Ik wil met dit verbod een duidelijk signaal afgeven aan jongeren, dat lachgas niet acceptabel is. Wij pakken dit actief aan en willen overlast tegengaan", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

Lees ook: Handel in lachgas ook verboden tijdens Hoornse Stadsfeesten

Volgens de burgemeester is een verbod noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te kunnen waarborgen. "Het verstrekken van lachgas met name onder jongeren tijdens evenementen vind ik niet gewenst. Bovendien zijn de effecten schadelijk voor de gezondheid en dat moeten wij als gemeenschap niet accepteren."

Lees ook: Gemeenteraad Hoorn wil onderzoek naar verbod op lachgas

Tijdens de kermis wordt informatie uitgedeeld aan jongeren over de schadelijke effecten van lachgas, zoals hersenbeschadiging door veelvuldig of verkeerd gebruik. Maar ook hoofdpijn, stikgevaar en onvruchtbaarheid staan onder meer op de lijst van gezondheidsrisico's. Mede daarom doet de burgemeester ook een beroep op ouders, winkeliers en bezoekers van evenementen om anderen aan te spreken op de gevaren van het gebruik van lachgas en het geldende verbod.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!