Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Rolstoelgebruikers in actie tegen slecht bereikbaar Zaans Medisch Centrum

29 juli 2019, 16.29 uur · Aangepast 29 juli 2019, 17.40 uur

Rolstoel- en rollatorgebruikers moeten veertig lange meters vanaf de weg afleggen om bij de ingang van het Zaans Medisch Centrum te komen. Dat is veel te ver, zegt de vereniging rolstoelrijders Zaanstad. Zij gaan vrijdag demonstreren.

"Voor mij is het gewoon moeilijk om daar te komen", vertelt een mevrouw die met haar rolstoel naar de ingang rijdt. "Ik ben eenzijdig verlamd, dus alles moet je met je goede kant doen. Alles wat je extra moet doen is alleen maar belasting. Dan wordt het steeds moeilijker."

Lees ook: Zaanse rolstoelgebruikers zijn lift- en roltrapstoringen meer dan zat: "Het is ondoenlijk"

Rolstoel- en rollatorgebruikers worden nu al een jaar lang aan de weg voor het ziekenhuis afgezet. Vanaf daar moeten ze nog zelfstandig veertig meter overbruggen, maar dat is niet te doen, zegt de vereniging Rolstoelrijders Zaandam. "Het is vijf voor twaalf", zegt Annemieke Goudsmit van de vereniging. "Toon verontwaardiging, mensen. Dit ziekenhuis kan niet zonder een Kiss & Ride."

Schokkend
De vereniging wil een Kiss & Ride vlak bij een ingang van het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij de achterkant of bij de spoedeisende hulp. Twee jaar geleden zou daar al sprake van zijn: "Er zou worden gekeken naar de Kiss & Ride aan de achterkant, dat was al zo goed als rond, voor zover wij begrepen", vertelt Goudsmit.

"Afgelopen 3 juli hebben we weer een afspraak gehad, toen hebben we gehoord tot onze grote schrik dat er helemaal geen Kiss & Ride komt. Nou dat vond ik echt heel erg schokkend."

De afstand naar de ingang zorgt er voor in ieder geval één rolstoelgebruiker voor dat hij uitwijkt naar een ander ziekenhuis. "Daarom laat ik mij naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam brengen", vertelt Jasper van Vliet. "Daar word ik afgezet op een klein stukje van het ziekenhuis."

Demonstreren
Rolstoelrijders Zaandam maakt zich ook zorgen over de invalidentoiletten in het ziekenhuis, die zouden veel te klein zijn. Het Zaans Medisch Centrum kon vandaag niet reageren.

Rolstoelvereniging Zaandam is er klaar mee, zij zijn van plan vrijdag te demonstreren. "Ik hoop dat iedereen gaat komen", zegt Annemieke Goudsmit. "Het is gewoon onacceptabel. Kom!"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!