Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Onzekerheid bij afvalbedrijven door problemen AEB

23 juli 2019, 16.01 uur · Aangepast 23 juli 2019, 17.01 uur
Door: · Foto:

Het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) verwerkt het afval uit Haarlem en Haarlemmermeer, maar het is de vraag hoe lang dat nog mogelijk is nu het AEB in de problemen is gekomen. De SP in Zaandam vreest dat hun stortplaats als uitwijkoptie wordt gebruikt.

Bij vuilnisophaaldienst Meerlanden uit Rijsenhout heerst veel onduidelijkheid over de toekomst. Het bedrijf haalt afval op in onder andere Haarlemmermeer, Heemstede en Bloemendaal en heeft de toezegging dat ze hun afval op korte termijn nog kwijt kunnen in Amsterdam. "Maar dat is sowieso niet langer dan twee weken", vertelt woordvoerder Maarten Lemmers. Het bedrijf verwacht, net als Spaarnelanden, de Haarlemse afvalverwerker, nog steeds dat het probleem wordt opgelost.

Lemmers kon nog niet reageren op het nieuws dat de gemeente Amsterdam de AEB in de huidige vorm gaat opheffen.

Lees ook: Zorgen om afval door problemen bij AEB Amsterdam

Het is al langer onrustig bij het AEB. Het bedrijf kon de veiligheid van medewerkers in de fabriek niet meer garanderen, daarom staat het bedrijf sinds februari vorig jaar onder verscherpt toezicht van de gemeente. Door de onveilige werkomstandigheden werd een groot deel van de afvalverbranding stilgelegd. Het is onduidelijk wat de gevolgen voor de afvalverwerking zijn nu het in de huidige vorm wordt opgeheven.

Nog geen plan B
"Het is zorgelijk, als het niet wordt opgelost in Amsterdam", zegt Lemmers. Het bedrijf heeft net als Spaarnelanden nog geen plan B klaar liggen, daar is het nu over in gesprek. "Het resultaat van een alternatief zou een hogere CO2 belasting zijn, omdat je dan ergens anders naartoe zou moeten gaan om het vuilnis te verwerken. Of je moet het storten. Beide kosten geld."

SP Zaanstad maakt zich zorgen dat het vuilnis op de Zaanse stortplaats Nauerna terecht kan komen. De stortplaats in Assendelft is één van de drie stortplaatsen in Noord-Holland:

Afval inline - NH Nieuws

De SP heeft nu raadvragen gesteld aan de gemeente Zaandam, "omdat het onduidelijk is hoe het nu verder gaat". Eigenaar Afvalzorg van Nauerna geeft aan dat er op dit moment geen afval van het AEB op de stortplaats terechtkomt en dat dat in principe ook niet gaat gebeuren: "Er zit een stortverbod op. De enige manier dat het hier kan komen is met een ontheffing", vertelt woordvoerder Raymonde Plevier.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!