Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Zorgen om afval door problemen bij AEB Amsterdam

18 juli 2019, 22.29 uur · Foto: NH Nieuws

De Nederlandse afvalmarkt zal stagneren als de problemen bij het het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam niet snel worden verholpen. Op veel plekken in Nederland zal het afval niet meer ingezameld kunnen worden. Dat schrijft de Vereniging Afvalbedrijven donderdag in een brandbrief aan het Amsterdams stadsbestuur.

De afvalverwerker heeft onlangs om veiligheidsredenen vier van de zes verbrandingsovens stilgezet. De gemeente Amsterdam is eigenaar van de afvalcentrale en moet snel met een oplossing komen, zo vindt de Vereniging Afvalbedrijven.

Lees ook: Meer afval noodgedwongen naar vuilstort

Door de problemen bij het AEB dreigt afval op vuilstortplaatsen te belanden in plaats van dat het verbrand wordt. Dat druist tegen het beleid van de overheid in. Ook eist de Vereniging Afvalbedrijven snel duidelijkheid over de financiële situatie. Een groot financieel tekort dreigt voor het Amsterdamse bedrijf.

Lees ook: Amsterdam doet onderzoek naar afvalverwerker

Het Amsterdamse stadsbestuur kondigde eerder deze week aan een externe commissie in te stellen die de problemen gaat onderzoeken. Een woordvoerder benadrukte donderdagavond dat de gemeente ook in gesprek is met de banken en het AEB om te kijken naar een oplossing. "Maar onze eerste prioriteit ligt bij de afvalverwerking en warmtelevering aan huishoudens", zei de woordvoerder. "We houden verder rekening met alle scenario's."