Ga naar Content
Alkmaar

Manifest voor beter bestuur Bergen overal aangeplakt: "Oproep voor steun dat het anders moet"

19 juli 2019, 12.30 uur · Aangepast 19 juli 2019, 20.04 uur
Door: · Foto:

De opstellers van het 'Manifest Nieuw Vertrouwen' hebben hun handreikingen en wensen overal in de gemeente aangeplakt. Zo hopen ze meer inwoners te bereiken en steun te krijgen voor hun '12 geboden voor een beter bestuur'. Het manifest ligt nu al een tijdje bij de burgemeester, maar veel actie is er nog niet ondernomen, zo vinden de opstellers.

Het manifest met een lijst met twaalf handreikingen en verbeterpunten aan het adres van de burgemeester zijn op verschillende plekken in de gemeente aangeplakt. "We roepen iedereen op het manifest te steunen", vertelt Marjolein Pepping namens de initiatiefnemers. "We willen aantonen dat de wens dat het anders en beter moet, van iedereen is."

Lees ook: Bergense burgemeester krijgt 'twaalf geboden' voor beter bestuur

In Bergen is al lange tijd sprake van een vertrouwenscrisis tussen de inwoners en het gemeente. Ze vinden onder meer dat ze onvoldoende worden betrokken of gehoord bij grote projecten in Bergen en de Egmonden. Door een aantal initiatiefgroepen rondom die projecten is daarom een manifest opgesteld.

Teleurstelling
"Wij hebben het manifest begin juni aan burgemeester Hafkamp overhandigd. Die zei de inhoud ter harte te nemen, maar heel veel actie is er nog niet ondernomen vanuit het gemeentehuis. Er is, na nog eens aandringen, wel één brief vanuit de gemeente gekomen. "Maar we zijn teleurgesteld dat er niet voor de zomer een plan van aanpak is."

"Met de oproep om steun voor het manifest, willen we ook aantonen dat het niet 'maar om een klein groepje boze burgers gaat' die het anders wil. Zo wordt het vaak gesteld door de politiek", zegt Pepping. "Inwoners kunnen ons mailen. Of een mailtje aan de burgemeester sturen, met kopietje naar ons, dat ze er wat mee moet doen."

Schneiders
De bestuurscultuur wordt deze zomer ook door Bernt Schneiders onderzocht. De oud-burgemeester van Haarlem doet dat op verzoek van de coalitiepartijen in Bergen. Of hij ook met de opstellers van het manifest in gesprek gaat is niet bekend. "Hij is zeer welkom om met ons te komen praten", nodigt Pepping hem van harte uit.