Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeenten verplicht mee te werken aan 5G-netwerken

17 juli 2019, 06.33 uur · Aangepast 17 juli 2019, 07.42 uur
Door: · Foto: AdobeStock

Het kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.

Dat staat volgens het AD in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In de komende jaren wordt 5G-internet in Nederland geïntroduceerd. Om ook in drukke gebieden hoge snelheden te garanderen, zijn veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties nodig.

Lees ook: 5G-technologie getest bij Leidseplein: "Het is een soort zoeklicht" 

Die antennes, zogenoemde small cells, duiken overal op in het straatbeeld. Zo worden ze geplaatst in bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen. Dat gebeurt nu al op kleine schaal. Door het wetsvoorstel worden die mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom.

2.000 antennes in Amsterdam
Eerder werd er bij het Leidseplein in Amsterdam getest met 5G-verbindingen. Zo staat er op het Marriot Hotel, vlakbij het Leidseplein, al een mast die gebruik maakt van 5G-technologie. "Middenin deze mast zitten 64 kleine mastjes die heel gericht verbinding maken met groepjes gebruikers in een gebied", vertelde Ger Baron, Chief Technology Officer bij de gemeente Amsterdam.

Naar verwachting moeten in Amsterdam alleen al 2.000 antennes geplaatst worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!