Ga naar Content
Haarlem

Zandvoort krijgt namenmonument ter nagedachtenis omgekomen Joodse inwoners WO II

16 juli 2019, 15.28 uur · Aangepast 16 juli 2019, 15.58 uur
Door: · Foto:

Op 4 mei 2020 zullen de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse inwoners van Zandvoort bij een nieuw monument worden herdacht. Stichting Joods Monument Zandvoort vindt dat het huidige, veel kleinere monument, geen recht doet aan het leed en hoopt al lange tijd op een geschikter monument.

Het monument op de hoek van de Jacob van Heemskerskstraat en de Dr. Joh. G. Mezgerstraat wordt ook wel gekscherend 'het Ziggo-kastje' genoemd. Het heeft ook de afmetingen van een electriciteitskast. In Zandvoort zijn ruim driehonderd van de zeshonderd Joodse inwoners in de oorlog omgekomen en al lange tijd werd nagedacht over een veel groter namenmonument.

Lees ook: Zandvoort krijgt mogelijk nieuw Joods Monument: "Dit monument doet geen recht aan het leed"

Nieuw ontwerp
Alle betrokken partijen hebben nu hun akkoord gegeven over het nieuwe ontwerp. Zowel omwonenden, de stichting als de wethouder, Joop Berendsen. Het monument, waar alle namen van de slachtoffers op zullen worden vermeld, zal in de breedte dezelfde afmetingen krijgen als de oude, verwoeste synagoge die op dezelfde plek stond tussen 1922 en 1940. De namenwand heeft een puntvorm, welke verwijst naar de Ark, waar de Tora-rollen in werden bewaard in de synagoge. Tijdens de laatste herdenking lichtte Stichting Joods Munument Zandvoort het nieuwe ontwerp al toe aan NH Nieuws.

Zandvoort herdenkt de omgekomen Joodse inwoners - NH Nieuws

Herinrichting
Het nieuwe monument heeft wel gevolgen voor de omgeving. Vier insteekparkeervakken worden langsparkeervakken en één parkeervak zal vervallen. Dit is nodig om het trottoir tussen het monument en de parkeervakken zo breed mogelijk te houden. Het huidige monument zal verplaatst worden naar de algemene begraafplaats van Zandvoort.