Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Vanaf nu fikse boetes voor illegale woningverhuur in Zandvoort

12 juli 2019, 12.06 uur · Aangepast 12 juli 2019, 12.51 uur · Door Dimitri Walbeek

Zandvoorters riskeren vanaf nu fikse boetes als ze hun woning illegaal verhuren aan toeristen. Overtreders kunnen boetes krijgen van 12.500 euro per keer.

Bij meerdere overtredingen stijgt de boete naar 20.000 euro per keer. Het niet aanmelden van vakantieverhuur kost de verhuurder 3.000 euro per keer. De Omgevingsdienst IJmond treedt vanaf deze week op tegen misbruik van bijvoorbeeld verhuur via Airbnb. 

Lees ook: Ruim honderd inschrijvingen voor toeristische woningverhuur in Zandvoort

De Omgevingsdienst IJmond werkt in opdracht van de gemeente Zandvoort. Bij meldingen van overlast en bij meldingen van misbruik van de regels voor particulier verhuur treedt de dienst op met huisbezoeken. Ook zijn er digitale recheurchers actief.

Opsporing
Een belangrijk onderdeel in de opsporing is het aanpakken van het op grotere schaal illegale verhuren van vakantieappartementen in de gemeente. Deze worden, zoals dat heet, onttrokken aan de woningvoorraad. Grote delen van het jaar staan deze woningen te huur op sites waardoor deze huizen niet meer beschikbaar zijn voor inwoners.

Lees ook: Woningverhuur via Airbnb blijft 120 dagen in Zandvoort, wel strengere controle

De gemeente Zandvoort en de Omgevingsdienst IJmond werken wel mee aan Airbnb en ander verhuur, maar alleen onder voorwaarden. Het moet bij wijze van spreken niet zo zijn dat woningen in Zandvoort uitsluitend voor verhuur aan toeristen worden gebruikt. 

Werkgelegenheid
Maar Zandvoort staat toeristisch verhuur wel toe omdat de badplaats in sterke mate afhankelijk is van toerisme. Ongeveer 60 procent van de werkgelegenheid is direct of indirect gerelateerd aan toerisme. Bovendien is het hotelaanbod volgens de gemeente beperkt. Om alle bezoekers te kunnen herbergen is particuliere toeristische verhuur dan ook van belang.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!