Ga naar Content
Schiphol

VIDEO: Dit is de nieuwe Boeing van de koning

6 juli 2019, 09.30 uur · Aangepast 6 juli 2019, 09.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Nog een maandje en dan kan koning Willem-Alexander achter het stuur kruipen van zijn nieuwe Boeing 737 Business Jet. Als hij geen zin heeft om zelf te sturen, dan heeft hij de keuze uit 26 stoelen om in te zitten en zelfs een badkamer voor een verkwikkende douche. NH Nieuws stapte vandaag aan boord van het nieuwe regeringstoestel, de PH-GOV.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De gloednieuwe Boeing staat nu nog op vliegbasis Woensdrecht waar de laatste puntjes op de -i- worden gezet, voordat de kist de komende decennia dienst kan doen als regeringsvliegtuig. De thuisbasis van het toestel wordt Schiphol. De PH-GOV vervangt de Fokker 70 van de Nederlandse regering, waarvan in 2017 afscheid is genomen. In de tussentijd huurde Nederland een andere luxe Boeing.

Lees ook: De Boeing van de Koning is thuis

Willem-Alexander moet de Boeing wel delen met onder andere minister-president Rutte, zijn opvolgers en andere leden van het kabinet. Het toestel wordt gevlogen door piloten van KLM. Ook de stewards en stewardessen, en het technisch onderhoud worden geleverd door KLM.

VR-bril
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf vanochtend journalisten de gelegenheid om de Boeing van binnen en buiten te bekijken. Dat deed het ministerie twee jaar terug ook bij de PH-KBX, de voormalige regerings-Fokker. Publiek mag ook komen kijken, maar was niet welkom in het vliegtuig. Voor hen was het mogelijk om met een VR-bril de PH-GOV van binnen te kijken.

Nieuwsgierig naar de binnenkant van de PH-GOV? NH Nieuws neemt je mee aan boord:

Aan boord van de PH-GOV - NH Nieuws/Doron Sajet