Ga naar Content

Frustratie om wegafzetting sportevenement Ironman: "We zitten gewoon op een eiland"

Horeca-eigenaar Klaas Vis uit Oosterleek is stomverbaasd als hij pas deze week te horen krijgt dat de Omringdijk aankomende zondag wordt afgesloten wegens sportevenement Ironman. Ook de omliggende dorpen Schellinkhout en Wijdenes zijn lastig bereikbaar.

"Het wordt mooi weer zondag, maar wij zitten met een leeg terras, denk ik", vertelt Klaas Vis van Herbergh 't IJsselmeer. Hij moet het vooral hebben van de fietsers en dagjesmensen die zijn terras bezoeken. Hij ontving vandaag pas een brief van de gemeente waarin de afsluiting wordt aangekondigd.

Brief
Twee weken geleden heeft de organisatie van Ironman een bewonersbrief verspreid. "Helaas is achteraf gebleken dat die niet overal is aangekomen. De woningen met een nee/nee-sticker zijn overgeslagen", legt Vincent van der Stouwe van Ironman uit. Per mail komen er veel vragen bij hen binnen over de afsluiting. Klaas Vis verbaast zich vooral dat het niet eerder is gecommuniceerd. "Voor zo'n groot evenement vind ik het vreemd dat je het op het laatste moment nog foldertjes in de bus kan doen."

Lees ook: Paralympisch triatleet wil zondag de loeizware wedstrijd Ironman winnen: "Ik doe m'n dingetje"

De organisatie beaamt dat het een vervelende situatie is, maar zegt dat de overlast niet te voorkomen is. "Dit is anders dan een WK hockey in een stadion, dit vindt allemaal in de publieke ruimte plaats. De overlast hoort erbij en dat is inderdaad heel vervelend als je hier woont." 

Fietsparcour
Het evenement Ironman Multisport Festival West-Friesland begint vanavond en duurt drie dagen. De nadruk ligt op de zondag waarbij een fietsparcour van 40 kilometer wordt gereden, grotendeels over de Omringdijk. "We hebben ook gewoon oversteken en verkeersregelaars, helemaal afgesloten zal het niet zijn. Als een groep atleten voorbij is kan er gewoon over gestoken worden."

Foto: NH Nieuws