Ga naar Content
Schiphol

NH Airtime: KLM's eerste Boeing 787-10 Dreamliner

2 juli 2019, 16.35 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Precies 99 dagen voor de honderdste verjaardag landde afgelopen zondag de eerste Boeing 787-10 Dreamliner van KLM op Schiphol. Opgewacht door tientallen spotters zette de gloednieuwe Boeing rond 9.15 uur het landingsgestel op het asfalt van de Buitenveldertbaan. NH Airtime blikt terug op het afgelopen weekend.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De nieuwe Dreamliner zou eigenlijk een dag eerder geland zijn om te kunnen pronken op het aftelfeest van KLM, exact honderd dagen voor de honderdste verjaardag van de maatschappij, op 7 oktober 2019. Maar bij de Boeing-fabriek in Charleston, South Carolina (VS) bleek het papierwerk nog niet volledig in orde te zijn en dus moest de vlucht een dagje worden uitgesteld.

Lees ook: Aftellen naar 100 jaar KLM begonnen (zonder nieuwe Boeing)

Het aftelfeestje ging toch zonder nieuwe Dreamliner door met een kleinere Boeing 787-9, de oranje Boeing 777-300 en de historische Dakota DC-3 als decor. Een dag later was het feest voor de vele vliegtuigspotters bij de Buitenveldertbaan. De PH-BKA "Oranjebloesem" met het getal '100' op de zijkanten, landde recht voor de camera's en bleef zelfs nog een tijdje stilstaan om uitgebreid vastgelegd te kunnen worden.

(Tekst gaat verder onder de video)

NH Airtime: De Boeing 787-10 Dreamliner van KLM - NH Nieuws/Doron Sajet

Retro
Behalve de nieuwe Dreamliner krijgt ook een Boeing 747 het 100 jaar-logo op de romp geplakt. Niet alle spotters waren even enthousiast over de keuze van KLM. Sommige hadden het wel wat uitbundiger verwacht, zoals bij British Airways. Die maatschappij claimt ook haar honderdjarig bestaan (maar heet pas 45 jaar British Airways) en heeft maar liefst vier vliegtuigen voorzien van retro-beschilderingen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

KLM's eerste Boeing 787-10 Dreamliner is inmiddels begonnen met zijn eerste lijnvlucht: naar Kilimanjaro en Dar es Salaam.