Ga naar Content
Haarlem

Opzienbarend boek raadslid Bloemendaal: "Ik word geboycot en de mond gesnoerd"

3 juli 2019, 12.20 uur · Aangepast 3 juli 2019, 13.41 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Rob Slewe/NH Nieuws

Raadslid Rob Slewe brengt vandaag een boek uit waarin hij de -in zijn woorden- 'verrotte en corrupte' bestuurscultuur in Bloemendaal aan de kaak wil stellen. Hij schetst een verhaal van een 'cordon sanitaire' dat om hem en zijn fractie is gebouwd. Zijn doel: de wereld laten weten dat het openbaar bestuur in het dorp bedorven is. Slewe: "Ik geef mijn beeld van de politieke mores weer."

Achter een onheilspellende cover 'In Bloemendaal is de maffia de baas' tegen een inktzwarte achtergrond gaat een abnormaal verhaal schuil.

De Overvener heeft al tien jaar een conflict met de gemeente. Aanleiding was destijds de aankoop van landgoed Elswoutshoek met zijn broer Hans. Een conflict dat begon met bouwaanvragen, maar jaren later volgens burgemeester Elbert Roest ontaardde in een 'zwarte bladzijde in de bestuurlijke geschiedenis van Bloemendaal'. 

Lees ook: Broers na negen jaar strijd met gemeente: "Spijt van aankoop landgoed Elswoutshoek"

Slewe schreef daar al een boek over: 'Niet ons soort mensen'. Dit nieuwe boek borduurt voort op het eerste werk. Slewes verhaal is dat er vanuit het gemeentehuis een grootscheepse zwartmaakcampagne tegen hem, zijn broer en hun families wordt gevoerd. En dat allemaal omdat de geboren Amsterdammers niet opgeven en blijven strijden voor hun zaak. Door de jaren heen druppelen steeds meer bewijzen binnen die zijn theorie staven.

Lees ook: Bewijs: ambtenaren en politici brachten broers bewust in diskrediet

Volgens Slewe is naast een aantal ambtenaren een lijst aan raadsleden en bestuurders betrokken bij de strategie om de broers klein te krijgen. Onder hen bevinden zich twee Commissarissen van de Koningin, drie burgemeesters en zeker zeven wethouders. 

Risico
Hij heeft ontzettend veel informatie verzameld over zijn opponenten. Hij zit nachten te puzzelen met wat hij boven tafel krijgt. Opvallend is dat hij in het boek onthult dat ambtenaren op het gemeentehuis, die het niet eens zijn hoe hij wordt behandeld, hem voorzien van informatie. "Ik zal echter nooit de namen noemen van mensen die mij geholpen hebben. Ik weet hoeveel risico deze mensen lopen."

Ook beweert Slewe in het boek bewijzen te hebben dat andere partijen hebben geprobeerd hem geen raadslid te laten worden. Toch werd hij gekozen. Daarna heeft hij ervaren dat hem het werken als raadslid onmogelijk is gemaakt.

Lees ook: Rob Slewe gaat 'geheim bestuur' Bloemendaal van binnenuit bevechten

Slewe schrijft in het boek dat hij sinds 2014 raadslid is. Dat klopt niet. Hij begon in 2018. In een reactie zegt hij dat hij deze en andere fouten in een volgende druk zal verbeteren.

DDR aan de Noordzee
De boekenschrijver is raadslid geworden om het college van B & W van binnenuit te controleren. Wat hij niet schrijft is dat hij als volksvertegenwoordiger ook bij informatie kan komen waar je als burger naar kan fluiten. "Dat zijn ze in Bloemendaal niet gewend", schrijft hij.

Slewe noemt het dorp 'DDR aan de Noordzee'. Burgemeester Elbert Roest is volgens hem een van de kwade geniussen achter een plan om Slewe als raadslid het zwijgen op te leggen.

Er is volgens Slewe een groot verschil tussen gewone raadsleden en raadsleden van Hart voor Bloemendaal. Hij en zijn collega Marielys Roos stellen te lastige vragen. Daarom mogen ze volgens de schrijver geen ambtenaren spreken, krijgen ze geen inzage in dossiers, mogen ze geen raadsvragen stellen en worden hun meldingen van schendigen van integriteit genegeerd. Dit geldt voor het dossier Elswoutshoek, maar ook voor andere onderwerpen, schetst Slewe.

Lekken
Ook mogen ze geen onderwerpen op de politieke agenda zetten en lakt de gemeente volgens hem delen van documenten zwart voordat Hart voor Bloemendaal ze mag zien. De fractievoorzitters en de burgemeester lekken informatie uit het Presidium - overleg tussen fractieleiders - naar de pers wanneer dat ze uitkomt, zo beweert hij in het boek. En hij zegt overal bewijzen voor te hebben.

Reactie gemeente
NH Nieuws stelde de gemeente Bloemendaal meer dan tien vragen naar aanleiding van het boek van Rob Slewe. Bloemendaal laat weten (nog) niet op de vragen te antwoorden. Op het gemeentehuis is het boek nog niet te lezen. De context ontbreekt daardoor, redeneert de gemeente."De vragen kunnen we daarom lastig beantwoorden." Er is voor NH Nieuws wel een interviewafspraak gemaakt met wethouder Nico Heijink. 

Wanneer Slewe als raadslid het dossier van zijn eigen landgoed wil bekijken, mag dat niet van burgemeester Roest. "Wij zijn van mening dat u met uw verzoek het risico loopt oneigenlijk gebruik te maken van uw bevoegdheden als raadslid. Er lopen nog  procedures." Slewe wijst op zijn afgelegde eed als raadslid en meent dat de burgemeester op de stoel van de rechter gaat zitten.

Politie
Diezelfde burgemeester Roest heeft volgens Slewe geprobeerd zijn fractiegenote Roos uit de raad te laten zetten. Roest zou de politie al hebben gebeld tijdens een raadsvergadering om Roos te laten afvoeren.

Het raadslid Marielys Roos. Foto: NH Nieuws

Boycotten en doodzwijgen
Volgens Slewe heeft een ander raadslid beweerd dat er zelfs een cordon sanitaire om Slewe ligt. "Boycotten en doodzwijgen is het motto", aldus Slewe. Bij het indienen van een motie hoort Roos het raadslid zeggen: "Laat mij dat maar doen, als Slewe dat doet dan kijkt toch niemand ernaar. Om Slewe ligt een cordon sanitaire."

Slewe geeft in het boek aan dat hij het zijn recht vindt te weten wat de gemeente Bloemendaal over hem heeft beslist en zal, ondanks welke tegenstand ook, blijven strijden om die informatie boven tafel te krijgen.

Onderste steen boven
Op de cover van het boek wapperen vlaggen van de stad Amsterdam. Die vlag wappert ook op landgoed Elswoutshoek. Als een teken aan het gemeentehuis. Slewe: "Die vlag blijft er net zo lang hangen totdat de onderste steen boven is en de verantwoordelijken rekenschap hebben moeten afleggen."

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!