Haarlem

Bewijs: ambtenaren en politici brachten broers bewust in diskrediet

16 mei 2019, 10.14 uur · Aangepast 16 mei 2019, 12.45 uur · Foto: NHNieuws/Dimitri Walbeek

Whatsapp

Bloemendaalse ambtenaren en politici zijn doelbewust bezig geweest om de broers Slewe zwart te maken bij onder andere hun zakelijke partners. Jarenlang vermoedden de twee inwoners van Bloemendaal dat al. Nu blijkt uit mails, die in handen zijn van NH Nieuws, dat daar bewijzen voor zijn.

Hans Slewe is zich rot geschrokken toen hij deze week de post inzag bij de Bloemendaalse Jet Schol. Zij kreeg net als NH Nieuws een envelop in de brievenbus. Ook hier: afzender onbekend. "Dit is tenenkrommend en uiterst frustrerend. De provincie moet ingrijpen. Het is nu aantoonbaar dat niet alle burgers in Bloemendaal gelijk worden behandeld."

Zwart gemaakt
Onder meer een petitie voor behoud van de toenmalige burgemeester Ruud Nederveen en een belastende column van Volkskrant-columnist Meindert Fennema ('In Bloemendaal is de maffia de baas') worden, zo blijkt uit de mails, naar allerlei externe partijen rondgemaild. Partijen waar de broers Slewe contacten mee hebben en zaken mee doen.

Lees ook: Bewijs van heel vuil spel gemeente bloemendaal manipuleerde journalisten

Bij die partijen worden de broers zwartgemaakt. "Er kwamen contacten van ons opeens met drie man tegelijk naar Elswoutshoek. 'Waarom dan?', vroegen wij. 'Omdat we hoorden dat jullie agressief zijn', was dan het antwoord."

Bedreigd
Ook is deze week bijvoorbeeld naar buiten gekomen dat columnist Fennema bij het schrijven van de bewuste column is gesouffleerd door toenmalig VVD-wethouder Tames Kokke. Hij helpt Fennema bij de vraag of het waar is dat de Slewes vroeger een buurman hadden bedreigd.

Lees ook: Bloemendaal stapt naar politie om gelekte geheime mails

Na die mailwisseling komt de bewuste column uit, waar de broers en hun families naar eigen zeggen jarenlang privé en zakelijk last van hadden. Hans Slewe: "We kunnen ons niet verdedigen tegen columns en mails. We zijn nu heel boos natuurlijk, nu uit de stukken blijkt dat mensen van Bloemendaal erachter zaten. Je kan de overheid dus niet vertrouwen in Nederland."

"Ongelooflijk"
De ambtenaar waar de Slewes jarenlang tegenaan botsten met hun bouwaanvragen en plannen met Elswoutshoek, stuurde ook belastende mails naar allerlei partijen, blijkt uit de gelekte stukken. Slewe: "Dat is voor ons ongelooflijk. Een ambtenaar die ons doelbewust negatief neerzet bij anderen. Dit zijn nog maar een paar mails. Dan zijn wij benieuwd wat hij nog meer heeft gedaan om ons zwart te maken."

In de petitie staat: 'Alle middelen worden in de strijd geworpen door de broers Slewe. Verdachtmakingen en ambtenaren onder grote mentale druk zetten, convenanten ondermijnen waarin de gemeente Bloemendaal laat zien dat zij tot grote compromissen bereid waren.' Die kwalificatie wordt dus, blijkt nu door ambtenaren te zijn doorgestuurd naar partijen buiten het gemeentehuis. 

Uit de stukken valt ook af te leiden dat waarschijnlijk de secretaresse van de burgemeester, al dan niet in opdracht, bezig is geweest met het rondsturen van de petitie waarin de broers worden belasterd. Wanneer de gemeentesecretaris van de ICT-afdeling hoort wie er allemaal heeft rondgestuurd en naar welke adressen, is hij niet blij. "Hier word ik niet vrolijk van", schrijft hij terug in een mail.

Motie van wantrouwen
De petitie ontstond na een uitzending van NH Nieuws en EenVandaag over ex-burgemeester Ruud Nederveen. Na die uitzending overleefde hij ternauwernood een motie van wantrouwen in de gemeenteraad. Om de herverkiezing van Nederveen te redden, zette de VVD-afdeling in het dorp de petitie op.

De gemeente Bloemendaal wil inhoudelijk niet reageren op de mails uit 2014.

Lees ook: Bloemendaal stapt naar politie om gelekte geheime mails

Slewe heeft na lezing meteen contact gezocht met burgemeester Elbert Roest. Maar ook naar aanleiding van de gelekte mails krijgt hij geen gesprek met de burgemeester. Slewe: "Onbegrijpelijk. We zijn gewoon jaren in de maling genomen. Lijmpogingen in het verleden waren dus alleen maar voor de bühne. Er zat een hele strategie achter om ons kapot te maken. Mensen waarschuwden al dat we al die jaren kansloos zijn geweest met onze bouwplannen. Dat blijkt nu dus ook."

Commissaris
Hans Slewe roept de gemeente met klem op 'schoon schip te maken.' "Zeg gewoon: 'we zijn geweldig de mist ingegaan, sorry'. Er moet nu hard worden ingegrepen in Bloemendaal door de Commissaris van de Koning. Want waar gaat dit nu eigenlijk over? Twee gekken kopen een verwaarloosd landgoed in Bloemendaal en willen de woning verplaatsen en ruilen met de stal. Er waren drie woningen op Elswoutshoek. Wij wilden er twee van maken. Hoe durf je dan als overheid dit allemaal uit de kast te trekken om het tegen te houden?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp