Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse oud-agent veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor lek naar GeenStijl

27 juni 2019, 18.27 uur
Door: AT5 · Foto: HFV/Robby Hiel

De voormalig politieagent die in 2017 informatie naar GeenStijl lekte, is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

Na de aanrijding op het Stationsplein voor het Centraal Station op 10 juni 2017 zocht de nu 31-jarige voormalig agent de persoonsgegevens van de verdachte op in de politiesystemen en speelde deze door naar website GeenStijl.

Lees ook: Medewerker politie aangehouden na lek aan GeenStijl 

De site publiceerde de persoonlijke gegevens van de verdachte van de aanrijding, een Amsterdammer van Marokkaanse komaf, vervolgens. Ook de officiële lezing van de politie, dat het niet om een aanslag ging, werd hierna in twijfel getrokken door GeenStijl. De politie-agent die toen de gegevens lekte is door de rechter veroordeeld voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim.

Lees ook: Politie Amsterdam tilt zwaar aan lek: "Aanrijding Centraal Station blijft aanrijding"

Nadat er binnen de politie-organisatie bekend werd wie de schermafbeelding met gegevens had gemaakt en het daaropvolgende onderzoek, werd de man uit Alkmaar ontslagen. De politie liet eerder al weten zwaar te tillen aan het lek binnen de eigen organisatie.

Onrust bij slachtoffers
'Niet alleen de persoonsgegevens, maar ook de foto van de registratiehouder zijn verstrekt aan derden. Dat is een grove schending van zijn privacy', aldus de officier van justitie. Ook zorgde het lek voor veel onrust bij de slachtoffers van de aanrijding.

De rechter hield rekening met het feit dat de voormalig agent al ontslagen is en dat hij zich schaamt en berouw heeft getoond.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!