Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

In slechts zeven gemeenten wordt de vaccinatiegrens gehaald: Amstelveen het laagst

27 juni 2019, 10.33 uur · Aangepast 27 juni 2019, 12.27 uur · Foto: Localfocus / Adobe Stock

In slechts zeven van de 47 gemeenten in Noord-Holland zijn genoeg kinderen gevaccineerd om beschermd te worden door groepsimmuniteit.

Voor een aantal vaccinaties ligt het percentage gevaccineerden wel hoger. Zo is te zien dat veel ouders hun kinderen wel voor BMR maar niet voor pneumokokken inenten. 

Lees ook: Kinderopvang Berend Botje wijst 'handvol' ongevaccineerde kinderen de deur

In Amstelveen ligt het percentage gevaccineerde kinderen het laagst. Daar is slechts 82,4 procent van de kinderen volledig ingeënt. Daarop volgt Bergen, met een percentage van 84,7 procent.

Vaccinatiegrens
De vaccinatiegrens heeft vooral te maken met de zogenoemde groepsimmuniteit. Als 95% van de kinderen gevaccineerd is, is de 5% die niet gevaccineerd is daarmee voldoende beschermd door de groep. De kans is klein dat kinderen in contact komen met infectieziekten omdat de groep goed gevaccineerd is. Als deze onder de 95% komt loopt de kans dat ongevaccineerde kinderen ziek raken.

Het grootste aantal gevaccineerde kinderen wordt gevonden in de gemeenten Ouder-Amstel en Weesp. Daar is respectievelijk 97,9 procent en 96,2 procent van de kinderen gevaccineerd.

Lees ook: Forte Kinderopvang gaat niet-ingeënte kinderen weigeren bij te lage vaccinatiegraad

Bekijk op de kaart hieronder hoeveel kinderen in jouw gemeente gevaccineerd zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!