Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Ziekenhuispersoneel Alkmaar voert actie: "Niet-spoedeisende operaties worden verplaatst"

24 juni 2019, 13.46 uur · Aangepast 24 juni 2019, 17.08 uur

Het personeel van de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar voert momenteel actie voor een beter loon. Het personeel wil een loonsverhoging van 5 procent. Om te laten zien dat het menens is, gaat het personeel volgende week dinsdag zondagsdiensten draaien. "Als ze het zo niet begrijpen dan moeten ze het maar voelen", aldus een verpleegkundige.

Volgens NH-verslaggever Tom Jurriaans staan er ongeveer vierhonderd mensen voor het ziekenhuis. Sommigen hebben spandoeken bij zich. Paul Koenders van het actiecomité is blij met de opkomst. "Het is altijd even afwchten of mensen op hun vrije dag naar het strand gaan of kiezen om hier te zijn. Dit zegt genoeg."

De onderhandelingen tussen Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Het ziekenhuispersoneel wil vijf procent loonsverhoging en extra toeslagen voor overwerk. 

Lees ook: Personeel van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar gaat actievoeren: "We zijn zo boos"

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, liet eerder weten dat het extra zwaar is om in een ziekenhuis te werken vanwege onregelmatigheidsdiensten en personeelstekorten.

Zondagsdiensten
Na de aftrap zal het personeel van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar volgende week op in ieder geval één dag een zogenoemde zondagsdienst draaien. "De medewerkers zullen hun diensten draaien alsof het zondag is. Niet spoedeisende operaties zullen niet doorgaan en we zijn met minder mensen", zei Merlijn eerder.

Lees ook: Ziekenhuispersoneel Alkmaar strijdt voor beter loon: "Cao is uit tijd van nonnen"

De veiligheid voor patiënten komt volgens de bestuurder niet in het geding. "We overleggen eerst met de Raad van Bestuur wanneer we die zondagsdiensten precies gaan draaien."

De NVZ reageerde al eerder in een brief op de eisen van de vakbonden. Volgens onderhandelaar Gita Gallé  kunnen de eisen niet worden ingewilligd omdat daarmee de continuïteit van ziekenhuizen onder druk wordt gezet en een bedreiging is van de kwaliteit van de zorg.

Het draaien van zondagsdiensten vindt de NVZ een brug te ver. "Mocht u desondanks bij uw voornemen blijven acties te gaan organiseren, dan stelt de NVZ u en uw organisatie door middel van deze brief op voorhand aansprakelijk voor de financiële en
andersoortige schade die het gevolg van uw collectieve acties kunnen zijn."  

NH Nieuws maakte eerder ook een reportage toen de onderhandelingen over het cao nog in volle gang waren:

Ziekenhuispersoneel voert actie: "Onze CAO stamt nu nog uit de tijd van de nonnen" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!