Ga naar Content
Haarlem

Grote zorgen over WMO: wachttijden lopen op, aantal aanvragers stijgt fors

21 juni 2019, 12.31 uur · Aangepast 21 juni 2019, 16.23 uur
Door: · Foto: ANP

De wachttijden voor maatschappelijke ondersteuning in Haarlem en Zandvoort lopen op. Bovendien verwachten de gemeenten dat het aantal aanvragen binnen een paar jaar nog eens anderhalf keer zo groot wordt. Zonder aanvullende maatregelen zullen inwoners maandenlang moeten wachten op hulp die dringend nodig is.

Haarlemmers en Zandvoorters ondervinden problemen bij het krijgen van huishoudelijke hulp, hulp bij mobiliteit in en om het huis en bijvoorbeeld psychische hulp. In 2018 liepen de wachttijden op tot een half jaar. Met een paar ingrepen is die wachttijd toen weer teruggedraaid. Maar de gemeente ziet de wachttijden nu opnieuw oplopen. 

Lees ook: Haarlemse Nelly wil langer zelfstandig blijven: al moet ik alles kruipend doen

Daar komt bovenop dat het aantal aanvragen de komende jaren flink gaat stijgen van 5.520 in 2019 naar 8.630 in 2023, blijkt uit onderzoek. Voor collectief vervoer verwachten de gemeenten in 2023 zo'n 1.900 aanvragen, voor ambulante begeleiding 2.170 aanvragen en voor huishoudelijke ondersteuning meer dan 1.900 aanvragen. Haarlem heeft nu al 800.000 euro extra ingezet om de problemen beter te kunnen beheersen. Dit geld gaat naar tijdelijk personeel.

De WMO-gelden zijn bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Haarlem en Zandvoort hebben een ambtelijke samenwerking en daarom gelden de problemen ook voor de inwoners van de badplaats.

Wachttijden
Wethouder Marie-Thérèse Meijs (GroenLinks) wordt dagelijks op de hoogte gebracht van de wachttijden. "We zien de wachttijden weer oplopen in 2019. Deze ontwikkeling baart mij zorgen", zei ze gisteren tegen de gemeenteraad. "Het gaat hier om beheersbaarheid. Dit is op de korte termijn niet opgelost. We moeten de aanvragen de komende jaren goed onder de loep houden."

Controles
Een extern bureau heeft 31 aanbevelingen gedaan om de aanvragers van WMO-gelden sneller te helpen. Te denken valt aan verbeteringen in efficiëntie, minder controles op misbruik en Haarlemmers met meerdere aanvragen toe te wijzen aan één behandelend ambtenaar voor alle aanvragen. Wethouder Meijs zegt dat er op korte termijn al verbeteringen zijn te zien. Toch gaat het zeker nog de rest van het jaar duren voordat structurele vorderingen worden gemaakt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!